Годината на нашата промяна

През последните години по различни поводи се казваше, че България вече не е същата. След 27 декември 2003 г. обаче вероятно разбрахме, че това съждение не може да се приложи към нито едно от преживените досега събития. Защото мащабът на изпитанието, което преживяваме със загубата на петимата военнослужещи в Ирак, надхвърля всичко, случило се дотук.

То е от онези съдбовни моменти, когато по безпрецедентен начин осъзнаваме цената на направения вече избор да бъдем свободни граждани, в свободен свят.

В действителност, загубата на петимата наши военнослужещи в Ирак е най- голямата жертва до този момент, която България дава пред олтара на демокрацията.

Защото борбата с тероризма е борба за оцеляването на съвременната демокрация.

Шокът от смъртта на българските рейнджъри ни извади от унеса на тривиалното ежедневие, белязано от абсурдността на родната политическа действителност, от вечното ни мрънкане, дребнави страсти и самоунижения.

Днес обаче България наистина не е същата. Преминавайки през чистилището на болката, осъзнаваме нейния смисъл и вече знаем, че можем и трябва да се преборим не просто за своя живот, а и за своите идеали.

Сигурно тази Нова година няма да е толкова безгрижна като предишните. На прага на 2004 нека да си пожелаем не само здраве, любов и късмет, но и повече вяра и мечта за промяна!

Екипът на Mediapool

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?