Годината ще приключи с бюджетен дефицит, макар и малък

Годината ще приключи с бюджетен дефицит, макар и малък

Директорът в Световната банка, отговарящ за стратегиите и операциите в Европа и Централна Азия, Теодор Алърс прогнозира в четвъртък пред БНР, че в края на годината в бюджета на България ще има дефицит, макар и малък, защото в момента е трудно да се каже, че мерките, които правителството планира за справяне с кризата, ще дадат очаквания резултат.

Теодор Алърс бе в България, където проведе срещи с финансовия министър Симеон Дянков в рамките на разговорите за следващите етапи на сътрудничество на правителството с институцията.

Нееднократно Дянков публично се зарече да направи всичко възможно да изкара в края на годината бюджета на нула, при условие, че през юли дефицитът в него бе около 560 млн. лв., а месец по-късно бе вече свит с повече от 100 млн. лв. в резултат на драстичните мерки за намаляване на разходите.

Според експерта на Световната банка правителството като цяло има ясна идея как да се бори с кризата, но, по думите му, "ситуацията се променя ден за ден и мерките трябва да се нагаждат към промените".

Той избегна да коментира антикризисните действия на кабинета за приключване на годината без дефицит.

"През първите 6 месеца разходите са се увеличавали значително, докато приходите падат и засега не е ясно дали мерките ще са ефикасни, за да компенсират бюджета през декември", каза експертът. Според него е трудно да се предвиди какви ще са точно постъпленията в хазната при условие, че има икономически срив. "Бизнесът изпитва затруднения, не се знае какви данъци ще плаща", добави той.

Теодор Алърс прогнозира, че мерките няма да са достатъчни и годината ще завърши с дефицит в бюджета. "Правителството ви прилага и допълнителни мерки, за да увеличи приходите, обаче нещата пак опират до това как ще работи реалната икономика", аргументира се експертът.

Като предимства на България в условията на глобалната икономическа криза експертът от Световната банка отбеляза наличието на валутен борд и относително стабилната банкова система.

"Валутният борд дава сериозна стабилност и е едно голямо предимство. Той е и много важен по отношение на фискалната политика, държи стриктно бюджетните разходи, което не ви позволява да трупате дефицити за дълги периоди. За късмет на България не ѝ се наложи да спасява банките си, за разлика от други страни и затова банковата ви система е сравнително стабилна", заяви той.

"Важното е България да излезе от кризата бързо и силно, което би се ускорило и завършването на структурните реформи", подхвана болната за страната ни тема, по която Световната банка и МВФ ѝ отправят многобройни критики в последните десетина години. И Теодор Алърс не спести констатацията, че за "реформите в страната се водят дискусии и толкова".

Сега е подходящ момент те да бъдат ускорени заради кризата, заяви той и изброи някои от належащите реформи - промени в регулаторните режими, борба с корупцията, подобряване на съдебната система, на здравеопазването и образованието.

Според експерта вече е започнала реформата в образованието, тя вече обвързва финансирането в училищата с резултатите и с бройките на учениците. По-малко е постигнато в здравеопазването, допълни той. "Вижда се, че много от българите са недоволни от здравната система, въпреки че сравнено с други страни България разходва доста средства за здравеопазване, но резултатите не са ясни", каза още той.

Споделяне

Още от Бизнес