Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Годишен доклад на Държавния департамент за правата на човека:Съдебната система и корупцията са проблеми за България

0 коментара

В раздела за България в годишния доклад на Държавния департамент за правата на човека се подчертава, че българското правителство по принцип зачита правата на гражданите, но в някои области има проблеми. Повечето критики са свързани с дейността на съдебната система и силите за сигурност и корупцията в тях.

Медиите и медийната регулация, правата на малцинствата - социални, етнически и религиозни, също са посочени като сериозни слабости и сфери на незачитане на правата на човека в България.

Докладът не отчита сериозни промени в средата, нито в положителна, нито в отрицателна посока, макар да отбелязва някои законови промени.

За миналата година няма данни за политически убийства, но беше съобщено за три убийства от представители на силите за сигурност. Полицията често нанася побои на заподозрени, на задържани и на хора от малцинствата, се казва в доклада. Българската конституция забранява мъченията и други форми на жестоко или нечовешко отношение или наказание, но полицаите често бият заподозрени, за да изтръгнат признания. Произволните арести и задържания също са проблем. Силите за сигурност тормозят, малтретират и задържат произволно ромски деца, които просят по улиците.

В доклада се казва, че продължават проблемите с търсенето на отговорност, което пречи на правителството да се справи с полицейските нарушения. Условията в много затвори и предварителни арести са лоши. Регистрирани са някои случаи на продължително задържане преди съдебни процеси, въпреки че правителството продължава да се опитва да се пребори с този проблем.

В годишният си доклад Държавният департамент отбелязва, че служителите в българската съдебна система получават ниски заплати, техният брой е недостатъчен, а корупцията в системата е бил сериозен проблем през изминалата година. В документа се отбелязва, че борбата срещу корупцията и престъпността са били основни задачи на правителството. Припомня се, че през юли Народното събрание прие поправка към Закона за съдебната система, давайки право на Върховия съд да сваля имунитета на главния прокурор и на съдиите. Някои членове на съдебната система официално застанаха против поправката и през декември конституционният съд я отмени. Наблюдателите са отчели известно намаляване на срока на гледане на делата в съдебната система, въпреки че системните нарушения остават. Според наблюдателите организираната престъпност оказва влияние върху прокуратурата. До момента са осъдени малко представители на организираната престъпност. В доклада се цитират данни от Националната служба за борба срещу организираната престъпност, според които около 110 престъпни групировки действат в страната, а между 25 и 35 процента от икономиката е свързана или контролирана от подобни групировки.

Журналисти критикуваха политиката на правителството към държавните медии, се казва в годишния преглед на Държавния департамент за състоянието на човешките права в света през 2002 г.

През юли Народното събрание прие поправки на закона за електронните медии, според които СЕМ може да дава лицензи на радиостанции и телевизии само в съответствие с цялостната стратегия за развитието на радио- и телевизионното разпространение. Стратегията беше съставена от СЕМ и трябваше да бъде одобрена от Народното събрание, но това не стана до края на годината. В резултат на това правителството прекрати издаването на лицензи на електронни медии. Според някои наблюдатели това забавяне произтича от желанието на правителството да предотврати издаването на лицензи на медии, които могат да критикуват политиката му.

През изминалата година правителството е ограничавало свободата на вероизповедание на някои неправославни религиозни групи.

Държавният департамент отчита, че в България продължават социалната дискриминация и тормоза срещу нетрадиционни религиозни малцинства, но те са били по-ограничени от предишната година.

Дискриминацията, малтретирането и нетолерирането на религиозните малцинства са били проблем през изминалата година, но броят на съобщените инциденти е намалял в сравнение с предишни години.

Насилието и дискриминацията на жените остава сериозен проблем в България, заключават авторите на доклада. Официални данни за насилието над жени обаче няма изнесени. По данни на фондация Анимус една на всеки пет български жени и жертва на насилие от страна на съпруга си. Правителството не е предприело мерки за борба срещу насилието над жени и не е осигурило подслон или консултации за жертвите на насилие.

Условията на живот на децата в държавните институции остават лоши заради липсата на средства. По данни на Държавната агенция за защита на детето в края на 2001 г. около 35 000 деца са се намирали в 360 държавни или градски институции, които се контролират от различни министерства. Социалните служби не помагат достатъчно на бездомните и другите уязвими деца, основно на ромски деца и децата с психически проблеми, се констатира в доклада. Регистрирани са и случаи не дискриминация срещу хора в неравностойно положение. Според проучване на Центъра на независим живот 82 процента от обществените сгради са недостъпни за хора с увреждания.

Дискриминацията и насилието срещу ромите са сериозни проблеми. Няма данни за довели до смърт полицейски нападения срещу роми, но полицаите продължават да малтретират и бият роми и ромски деца, които просят по улиците. В края на 2001 г. българското вътрешно министерство отдели между 20 и 30 места в полицейската академия за представители на малцинствата. Етническите турци са представени в бордовете на държавни компании като Булгартабак Холдинг.

Като сериозен проблем Държавният департамент определя и труда на малолетни, както и трафика на жени и момичета. Българските закони не забраняват сексуалния тормоз и това остава сериозен проблем. В доклада се отбелязва обаче, че правителството е предприело стъпки за справяне с тези проблеми. През октомври Народното събрание прие поправки на Наказателния кодекс, в съответствие с които трафикът на хора стана криминално престъпление. Според много наблюдатели служители на полицията, особено в отдалечени провинциални райони, участват в трафика на хора.

Правителството по принцип приема исканията за допускане на независими наблюдатели в затворите и предварителните арести.

Редица български и международни правозащитни организации са извършвали дейността си без ограничения от страна на правителството. В доклада на Държавния департамент се отбелязва също, че в България няма програма за защита на свидетелите, както и че правителството не осигурява помощ на жертвите на мрежите за трафик на хора, които успяват да се върнат в страната.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.