Годишен срив над 70% у нас при въздушния транспорт и туризма

Годишен срив над 70% у нас при въздушния транспорт и туризма

Третото тримесечие на 2020 г. приключва със срив над 70 процента при оборотите във въздушния транспорт и дейността на туроператорите в България спрямо година по-рано. Производството на филми и на предавания, звукозаписът и издаването на музика е намаляло с над 40 на сто, но при създаването на информация и далекосъобщенията ръстът е близо 25 процента, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт, обявени в понеделник.

Общият индекс на оборота в сектора "Транспорт, складиране и пощи" е паднал с 13.9% под равнището на същото тримесечие на 2019 година. При въздушният транспорт намалението е 75.1%, при водния - 34.7%. Увеличение се наблюдава само пощенските и куриерски услуги - с 19.4%, вероятно заради засилената онлайн търговия в условията на пандемията от коронавирус.

На годишна база спадът при туристическата агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации е 70.3%.

Най-съществено увеличение се наблюдава при юридическите, счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации, където ръстът е 16%.

През лятното трето тримесечие, когато спадът на заразените с коронавирус бе съществен и мерките бяха разхлабени, се забелязва ръст от 127 процента при туристическите услуги, но това е заради пълното затваряне на хотели и места за настаняване през пролетта при първата вълна от заразени.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?