Годишната сесия на Общото събрание на ООН ще бъде виртуална

Годишната сесия на Общото събрание на ООН ще бъде виртуална

Годишната сесия на Общото събрание на ООН тази година ще бъде виртуална заради пандемията, възможно е обаче американският президент Доналд Тръмп да присъства на събитието физически, предаде Асошиейтед прес.

"Надяваме се, че президентът Тръмп ще присъства лично на сесията на Общото събрание", заяви Кели Крафт, постоянната представителка на САЩ в ООН, като добави, че Тръмп е единственият лидер, за когото има вероятност да присъства физически на събитието.

Досега през годините хиляди хора пристигаха в Ню Йорк за годишната среща на световните лидери. По време на продължаващото цяла седмица събитие президенти, премиери, монарси и външни министри от 193-те държави членки на ООН изнасяха речи, но голяма част от истински важните неща се случваха на стотиците събития, частни срещи, обеди и вечери, съпровождащи основната програма.

Заради Ковид-19 страните членки на Общото събрание на ООН постигнаха съгласие този месец държавните лидери да запишат предварителни видеообръщения, които ще бъдат излъчени в залата на Общото събрание. На събитието ще присъстват физически само малък брой дипломати, базирани в Ню Йорк. Тази година ще има само няколко съпътстващи събития.

Планира се речите да започнат на 22 септември, но преди това, на 21 септември, ще има събитие в чест на 75-ата Годишна сесия на Общото събрание на ООН. Темата на събитието ще бъде: "Бъдещето, което искаме, ООН, от която имаме нужда: Да препотвърдим колективната си отдаденост на мултилатерализма".

На това събитие страните членки на Общото събрание ще приемат официално декларация по случай 75-ата годишна сесия, която бе договорена от дипломати в началото на месеца. Текстът на декларацията припомня за успехите и провалите на ООН и изразява решимостта на организацията да построи след пандемията един по-справедлив свят.

Споделяне

Още от Свят