Годишнината от убийството на младеж от полицай предизвика сблъсъци в Гърция

Годишнината от убийството на младеж от полицай предизвика сблъсъци в Гърция

Многолюдни шествия и демнстрации, преминали в яростни сблъсъци с полицията белязаха първата годишнина от убийството от полицай на 15-годишния Алексис Григоропулос, съобщават осведомителните агенции в неделя.

Маскирани младежи предизвикаха безредици в столицата Атина, при които пострада и ректорът на Университета на Атина Кристис Китас. Той е бил откаран в болница, след като протестиращите нахлули в сграда на университета в центъра на Атина, за да я окупират.

При сблъсъците в Атина са задържани 60 души, съобщи местната полиция. Центъра на града е затворен заради многолюдните демонстрации, участниците в които нападат служителите на реда с камъни и бутилки със запалителна смес. Полицията, от своя страна, използва сълзотворен газ.

В Солун протестанти са подпалили кафене от веригата "Старбъкс" и също са влезли в сблъсъци със силите за борба с безредиците.

15-годишният Андреас Григоропулос бе застрелян на 6 декември м.г. в централния атински квартал Екзархия, средище на крайната левица. Инцидентът стана след като група от около 30 младежи хвърляли камъни и бомбички срещу полицейски патрул. Двамата полицаи, които били в патрулната кола, слезли от нея, за да отблъснат младежите, единият стрелял и убил момчето. Убийството предизвика най-големите протести в Гърция през последните десетилетия.

Споделяне

Още от Балкани