Годишните винетки вече ще са от датата на купуване

Новата тримесечна винетка ще струва 54 лв. за леките коли от 2018 г.

Годишните винетки вече ще са от датата на купуване

Срокът на действие на годишните винетки вече ще е една година от датата на купуване, а не както е в момента - за календарна година. Това ще стане факт от 1 януари 2018 г. и ще важи за всички пътни превозни средства, независимо от категорията и държавата на регистрация.

Това е заложено в проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата, който е публикуван в портала за обществени консултации и на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С промените се въвежда и тримесечна винетка за леките коли с цена от 54 лв. или 28 евро от 1 януари 2018 г. Цената е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, който е изготвил "Анализ за изчисляване и определяне на размера на тримесечна винетна такса за ППС от Категория 3, както и оценка на приходите от винетни такси" по поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура".

Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността - т.е. да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната. Това се налага от правилото „колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащаната цена“, е посочено в съобщението на пътната агенция.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка ще струва 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната – 15 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?