Годишният патентен данък на инвеститорите ще се намалява със сума, равна на 10 процента от обема на инвестициите

Годишният патентен данък на лицата, извършили инвестиции през годината, ще се намалява със сума, равна на 10 процента от обема на инвестициите в дълготрайни активи, но не повече от годишния размер на данъка. Това реши парламентът по предложение на ОДС.

В края на обсъждането промените в Закона за облагане на доходите на физическите лица обаче бе приета друга разпоредба, която предвижда мярката да врезе в сила от 1 януари 2005 г.

От ОДС заявиха, че председателят на парламентарната бюджетна комисия Нина Радева е предложила отлагателната разпоредба в последния момент и предупредиха, че ако не се намери начин текстът да се поправи, има сериозна вероятност ОДС да не участва в работата на парламента по данъчните закони и проектобюджета за 2004 г.

Росица Тоткова и Муравей Радев от ОДС заявиха, че парламентът е станал жертва на дребна измама и глупава хитрина. Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков каза, че предложението за отлагателната разпоредба е прието единодушно, а освен това промените в Закона за облагане доходите на физическите лица са вече гласувани и парламентът е преминал към следващата точка.

Би било нарушение на правилника, ако се върнем към предишния закон, посочи Герджиков. Той отбеляза, че ако има съгласие между политическите сили да се преразгледа този въпрос, това може да се направи.

Според министъра на финансите Милен Велчев приетото днес предложение на ОДС годишният патентен данък да се намалява с 10 процента от обема на инвестициите в дълготрайни активи може да се отрази много негативно на бюджета.

По думите му всеки индивидуален патентен данък е достатъчно малък и ако например таксиметров шофьор докаже, че е инвестирал в автомобил - 10 процента от стойността му, то това е повече от дължимия патентен данък. Според него по този начин може да отпадне плащането на целия патентен данък и по тази логика да се загубят 55 милиона лева.

Народното събрание не прие предложенията на ОДС годишният размер на патентния данък да се намалява със сума, равна на 5 процента от размера на ефективно внесените през годината осигурителни вноски, но не повече от годишния размер на данъка. Парламентът отхвърли и искането на ОДС да не се облагат ваучерите за храна.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?