Годзила премина Урал

Годзила премина Урал

Руската мафия владее корпоративни и политически кръгове в цял свят, преимуществено в Западна Европа и САЩ. Това разкриват няколко доклада, публикувани едновременно от службите за сигурност на засегнатите страни.

Размерите на влиянието, което имат руските мафиоти в бизнеса и политиката, са огромни и все още в процес на задълбочено разследване. Една значителна част от “червените търговци“, както са наричани руснаците, стоящи зад едрите сделки в областта на политиката и бизнеса, живеят легално на Запад. Неизвестно е числото на нелегално пребиваващите и на онези с фалшива идентичност, които са преки извършители на сделки и убийства, оперират на тъмно и вършат грубата работа. Тепърва ще се разкрива  идентичността и на търговците на оръжие, дилърите и координиращите контрабанда, които са в контакт с легални западни бизнес и политически среди.

Резултат на задълбочено едногодишно разследване,

докладът на управлението за национална сигурност на Унгария, което осъществява контрола над тайните служби, е изключително прецизен. И силно смущаващ редица среди в Евросъюза. Излязъл паралелно на разследванията в политически и парламентарни кръгове на ЕС тези дни, унгарският доклад констатира, че рускоезичните групировки са доминиращи в Централна Европа и повечето стари западноевропейски държави. Мафията е стабилизирала своя статут в Европа. И разширява сферата на своето влияние, навлизайки в областите на различни местни престъпни групировки. Които измества.

Особеност на руските организирани престъпни групи е, че те отчитат предишния си негативен опит, преорганизирани са, имат свой собствен “ценностен канон“ и все по-малко въвличат местни престъпници в своята дейност, съобщава докладът. Това се отнася както за Унгария и Централна Европа, така и за Италия, Германия, Великобритания. Там руснаците се обръщат все по-често към стари свои познати от бившите КГБ и вътрешно-руски мафия структури. Както и към такива на Запад, подсигурили се с легално присъствие кръгове, на които могат да имат доверие и сред които биха имали доминираща роля. Изнудването е основно “меко оръжие“ в контактите с последните. В ЕС може да се говори за консолидация на престъпния руски свят около свой вътрешен кодекс, с добре организирани йерархични структури. Този свят отдавна не е движен от моментни интереси. Ангажирането с такива е по-скоро средство към една по-висока цел, заключават анализаторите във всички западни държави.

Мафията мисли в перспектива,

това не е шеговит коментар, а действителността в руските престъпни среди. Поради дългосрочните си цели да заеме константно място и да се инфлитрира на всички възможни икономически и политически нива, руската мафия полага сериозни усилия в Европа. При използването на възможностите, които се откриват в бизнеса, свързан с ключовите отрасли. И в политически среди - които съвсем не обхващат класическите леви компаньони на бившия СССР, а и представители на партии в център и дясно.

В унгарския доклад се подчертава, че за обезпечаването на прикрития за своя бизнес рускоезичните престъпни групи мобилизират широките си връзки и се опитват да си създадат връзки на всички достъпни политически и правителствени равнища. Руските групировки използват сектори в промишлеността, където могат да останат незабелязани. Или такива, в които да се включат с легални контракти чрез “чисти“ посредници. Така например в централна Европа руснаците влагат всички усилия да заемат нишата в интензивно развиващия се отрасъл за производство на строителни материали и техника.

Експертният доклад на Италия предшества близо месец започналите в началото на тази седмица разследвания на замесени с подземния свят политици и бизнесмени в ЕС. В края на февруари Националната прокуратура за борба с мафиотските структури в Италия публикува доклада си, в който много подробно са отразени мащабните действия на рускоезичните организирани престъпни групи в ЕС.

Руската мафия е отдавна в задълбочени договорни отношения

с италианските мафиоти от Камората, Ндрангета и Коза Ностра. Според данните на Италия, руската мафия в ЕС е представлявана от стари, установили се вече в евросъюза КГБ-служители и новоприбавили се престъпници от руските охранителни среди. В Италия руските мафиотски кръгове са пред сключване на съюз с най-едрите италиански мафиоти, които владеят разновидни политически и икономически ареали в страната и ЕС.

Според разследването на италианската прокуратура, под контрола на руската мафия са множеството земеделски предприятия и ферми в Тоскана. Руските мафиоти инвестират в недвижимите имоти както по средиземноморската, така и по адриатическата Ривиера. Руската мафия държи и контрола над фирмите, които превозват стоки и пътници между Украйна и Италия. В Ломбардия тя реконструира скъпи вили и хотели; притежава многобройни фирми за внос и износ в Лацио, Тоскана, Пиемонт, Романия и Кампания.

Няколко са клановете на руската мафия, които управляват и големите потоци наркотици, контролират маршрутите за доставките им от Азия, показва разследване на независими експерти в ЕС и САЩ. Руската мафия е със свои стабилни и активни позиции на намиращите се под юрисдикцията на САЩ Мариански острови и на остров Гуам в южната част на Тихия океан. Основната ѝ дейност там е пране на пари, търговия с наркотици и нелегални имигранти.

Чехия също не радва със своя доклад. През последните години най-големите корупционни скандали в страната във фирми и партии са следствие действията на руската мафия. В Чехия сферата на дейност на руските организирани престъпни групи обхваща много области на престъпния бизнес – от пране на пари до изнудване, корупция, фалшифициране на праи и документи, трафик на хора.

Изключително тревожен е фактът, че руските банди са станали по-брутални, а старите КГБ-функционери все по-организирани. Двете страни – организатори и изпълнители - делят властите си «коректно» и действат по-сплотено, отколкото в миналото. Клановете поддържат тесни контакти помежду си, както и със свои приближени или бивши колеги, понастоящем работещи официално извън мафията.

Руската мафия доминира европейския престъпен свят

Следва я украинската, която е по-скоро неин аналог и оттук неин най-силен конкурент. Техните отношения обаче също претърпяха развитие през последните 10 години. Както шефовете, така и престъпниците на двата свръхкартела се научиха взаимно да се търпят в престъпния бизнес и да си сътрудничат. Общото заключение на докладите е, че руската мафия си сътрудничи с международния тероризъм. Тя е взела постепенно под контрол и мексиканския наркобизнес.

Това показват резултати на изследвания в Мексико и САЩ на редица авторитетни независими експерти. Мексиканските наркокартели отдавна използват членове на руските организирани престъпни групи, както и бивши служители на КГБ за организирането и спокойното извършване на контрабанда на наркотици в САЩ и за засилване на влиянието си в региона. В редица западноевропейски държави руските бизнесмени от структурите на мафията отвъд океана имат своите посредници и зависими партньори.

И мексиканските наркотъровци прибягват до услугите на руските мафиоти - за “чисти“ и мокри поръчки, и за пране на пари. Услугите на руснаците струват между 30 – 40% от изпраните пари. Операциите за пране на пари руснаците провеждат в различни офшорни зони – Хаити, Куба, Доминиканската република, Пуерто Рико. Руснаците контролират, организират и съпровождат едрите пратки наркотици, които се изпращат в САЩ, както и финансовия трансфер по сделките.

Непосредствено след обиските в няколко партийни и бизнес офиси в ЕС, вчера и в Германия бяха заловени трима бивши КГБ-служители, принадлежащи на руски мафиотски кръг, организиран с немско участие. Специализирани в изнудване, пране на пари и търговия на оръжие, вкл. радиоактивно и химично, в него са участвали руски и немски граждани, работещи в две търговски фирми, основани във федералната република през 1990-те.   

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?