Гол до кръста, Путин се къпа в ледено езеро на Богоявление

Гол до кръста, Путин се къпа в ледено езеро на Богоявление

На 19 януари, когато православната църква в Русия отбелязва Богоявление, президентът Владимир Путин тази година реши да спази традицията и да се потопи в мразовитите води на езерото Селигер.

Православната традиция повелява на Богоявление вярващите да се потопят във водата три пъти - в името на Отца, Сина и Светия дух, като символ на кръщението на Исус Христос в река Йордан. В обкръжението на свещеници и икони от местния Нило-Столобенски манастир, Путин скочи гол до кръста в дупката в леда. 

"Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса", уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той увери, че президентът изпълнява обреда вече от години. Кремъл обаче съобщава за пръв път, че Путин е участвал в него, макар той често да посещава православни храмове по време на църковни празници.

Множество руснаци къпаха тази нощ в замръзнали реки и езера в ледения студ, принудил властите в някои региони на Русия да отменят този обичай, предаде Франс прес.

Студовете са достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, съобщи министерството на извънредните ситуации, без да уточни броя на участниците в тези прояви.

В Норилск - в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите показваха минус 50, затова властите решиха да отменят ритуала и препоръчаха никой да не се къпе "поради съображения за сигурност", съобщи РИА Новости.

Обаче в якутския град Верхоянск - една от най-студените точки в Северното полукълбо - днес за първи път се състоя обредно къпане за православния празник Кръщение Господне, съобщи Якутската епархия на Руската православна църква, цитирана от ТАСС. В замръзналата река Яна беше изрязана дупка и местен свещеник извърши първия в историята на града празничен водосвет. Температурата от минус 63 градуса не смути многобройните смелчаги, които влязоха във водата, се казва в съобщението.

В съседните предимно православни страни - Украйна и Беларус, празникът също бе подобаващо отбелязан от много хора, информират местни медии.

През 2017 г. в богоявленския обред участваха над два милиона хора в Русия.

ТАСС уточнява, че не става дума за църковен ритуал, а за народен обичай, на който Руската православна църква гледа благосклонно, ако хората се отнасят към него с благоговение и нямат здравни противопоказания.

Американското посолство в Москва съобщи, че посланикът Джон Хънтсман смята да участва в къпането за Кръщение Господне, за да научи повече за духовните традиции в Русия. През уикенда, с любезното съдействие на Руската православна църква, посланик Хънтсман заедно с членове на семейството си, заместник-посланик Антъни Годфри и други служители на мисията ще посетят Воскресенския Ново-Ерусалимски манастир, каза говорителка на дипломатическото представителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят