Гол протест срещу Путин, докато Меркел го развежда из изложение в Хановер

Гол протест срещу Путин, докато Меркел го развежда из изложение в Хановер

Няколко активистки от украинската организация "Фемен" протестираха на промишленото изложение в Хановер, докато на посещение там бяха канцлерът на Германия Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

Когато Меркел и Путин бяха до експозицията на компанията "Фолксваген", жените излязоха от тълпата журналисти, промъкнаха се през загражденията и, съблечени до кръста, започнаха да скандират неприлични лозунги на английски език. Същите лозунги бяха изписани на телата им,. Охраната арестува активистките, които продължиха да скандират, но Путин и Меркел не им обърнаха внимание и преминаха в следващата зала, посочва ИТАР-ТАСС.

Уебсайтът "Нюзру", цитиран от БТА обаче уточнява, че на телата на девойките пишело: "Кремълски плъхове", "Крадец 3" и "Крада за Путин", а те викали "Путин е крадец". Според електронната медиа на гърба на една от девойките имало текст на руски: "Иди на *** Путин".

"Нюзру" припомня, че преди повече от година активистки на украинското движение демонстрираха полуголи в избирателната секция, където Владимир Путин гласуваше за себе си в президентските избори. През декември м.г. "Фемен" направи акция и в Брюксел по време на срещата на върха ЕС-Русия, когато активистите призоваха лидерите на съюза да прекратят контактите си с Русия.

По повод днешната случка на хановерския панаир представител на Кремъл поиска от германските власти да наложат санкции на полуголите демонстрантки, предаде Ройтерс.

"Това е обикновено хулиганство и за съжаление се случва по цял свят, във всеки град. Някой трябва да ги накаже", каза кремълският говорител Дмитрий Песков, цитиран от агенцията. Според Ройтерс в скандиранията си младите жени са назовавали руския лидер "диктатор".

Впоследствие на заключителната си пресконференция за своето пребиваване в Германия Владимир Путин заяви, че акцията на украинките му е харесала, предаде ИТАР-ТАСС. Той предложи на организаторите на панаира да изкажат благодарност на момичетата, защото те "помагат за развитието на панаира". По думите му без такива акции панаирът щеше да привлича по-малко внимание.

Руският президент каза, че е бил предварително информиран за готвения гол протест срещу него и призна, че яките охранители може би е трябвало да действат "по-меко" спрямо крехките девойки.

На пресконференцията Владимир Путин изказа становище, че "ако се обсъждат политически въпроси, то е по-добре това да се прави в облечен вид, а не в съблечен". "Трябва да се събличаме на други места", препоръча Путин, като уточни, че има предвид нудистките плажове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят