Големи длъжници се обаждали в НАП, готови да си платят старите дългове

Кабинетът реже от парите за чиновници, за да раздава добавки на пенсионерите

Асен Василев, Снимка: БГНЕС

Големи длъжници от списъка с трудно събираемите дългове са се свързали с НАП и са изразили готовност да започнат да погасяват просрочените си задължения.

Това съобщи пред журналисти служебният финансов министър Асен Василев по повод коментирания от него преди седмица списък с близо 10 млрд. лв. трудно събираеми вземания на НАП, които не са покрити с обезпечения. Тогава Василев съобщи още и за други 10 млрд. лв., които вече са отписани от агенцията от 2017 г. насам, тъй като 10-годишната давност за тях е изтекла.

Коментарът на Василев бе в отговор на журналистически въпрос за вероятността да бъде събран дългът в размер на 1 105 482 лв. на бившата фирма на новия изпълнителен директор на НАП Румен Спецов – "Гранекс Трейдър" ЕООД. От юли 2017 г. насам задължението фигурира във въпросния списък на НАП с трудно събираемите вземания, тъй като не е обезпечено.

Министър Василев отговори, че въпросът трябва да се насочи към новия собственик на дружеството, на когото Румен Спецов е продал фирмата преди около 5 години.

Освен това финансовият министър каза, че в момента приходната агенция се преориентира от проверките на дребни длъжници към компании с големи дългове от порядъка на десетки или стотици милиони левове. "Досега приоритет на проверки са били фризьорските салони. Колко според вас може да се събере от тях", попита министър Василев. Продължават и проверките за големи касови наличности.

Василев обяви още, че в момента се проучва възможността стари ревизионни актове на "ЛУКойл" да станат публични. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов многократно е поставял въпроса за публичността на два ключови ревизионни акта на "ЛУКойл Нефтохим Бургас" АД от 2016 и 2017 г., за които се твърди, че са разкрили огромни недекларирани данъчни задължения на петролната компания. По тях и до момента няма никаква публичност, а старото ръководство на НАП отказваше достъп с аргумента, че става дума за данъчно-осигурителна тайна.

"Пречка е данъчната тайна. Но ако успеем да достигнем до възможност да се огласи съществена информация, това ще бъде направено", обеща министърът, който миналата седмица стартира рубрика "Прозрачно управление" на сайта на НАП.

Министър Василев съобщи още, че до 14 май кабинетът "Борисов" 3 е изхарчил огромна част от резервите в бюджета, поради което е изключително трудно да се осигури финансиране за продължаване на анти-Covid мерките и добавките от 50 лв. към пенсиите. За да бъдат осигурени допълнителните 104 млн. лв. за пенсионните добавки за юни например, служебният кабинет е разпоредил на министерствата да освободят резерви от разходите за персонал на министерствата. Заплатите на служителите в администрацията обаче не са намалявани. Въпреки това правителството продължава да стои зад ангажимента си да осигури парите за добавките до края на мандата.

Предишното правителство е изхарчило 810 млн. лв. за непредвидени разходи, като са преструктурирани различни пера в бюджета. "Към началото на месец май бюджетът вече има структурен проблем", подчерта Асен Василев.

По отношение на мерките в подкрепа на бизнеса той каза още, че към момента няма замразени плащания или програми, като правителството активно работи по нов пакет от мерки за възстановяване на икономиката, който ще бъде обявен скоро. Търси се например възможност държавата да покрие тестовете за коронавирус на туристите, за да облекчи идването им в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес