Големи фирми спипани да слагат соя в продукти “Стара планина“

Големи фирми спипани да слагат соя в продукти “Стара планина“
Четири месопреработвателни предприятия ще останат без лицензи за производство на местни продукти “Стара планина“, тъй като проверки на ветеринарните служби установили, че слагат забранената по стандарта соя. Това съобщи на извънредна пресконференция в сряда вечерта министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, час след като получил пробите от ветеринарната служба.

Проверените продукти “Стара планина“, които се оказало, че съдържат соя, са карначе на фирма "Сами-М", колбас "Майстор Цвятко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД, Монтана, и кренвирши на "КЕН".

Всички те са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, която бе в основата на разработването на стандарта за 12 вида месни продукти. Шефът на една от фирмите нарушителки дори е в управителния съвет на асоциацията.

Не съм очаквал точно тези фирми да го направят, обяви Найденов. Според него незабавното отнемане на лицензите им за производство по стандарта “Стара планина“ ще служи за назидание на останалите фирми в сектора, за да не смеят да правят подобни нарушения.

Ще бъде направена и комплексна проверка на дейността на четирите фирми, тъй като е “недопустимо да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му”. “Тежко им“, заяви министърът.

Ще бъде подадена информация и към Национална агенция по приходите (НАП) дали няма и други нередности.

Винаги съм знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта “Стара планина”, каза още Найденов, който още при обявяването на стандарта се закани, че ще има много тежки санкции и затваряне на производствата на фирмите, които бъдат уличени в измама.

Проверките на въпросните продукти не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. Той допълни, че пробите не са отчели какво е наличието на соя в уличените в измама продукти, тъй като анализите са за качество, а не за количество. В продуктите “Стара планина“ е забранено изрично влагането на соя.

Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа, каза министърът.

Физическото присъствие и контрола в търговската мрежа работи. Генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов не изключи регионалните дирекции да са допуснали въпросните продукти заради подкуп.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес