Големи консуматори на ток също ще могат да влязат в АЕЦ "Белене"

Процедурата за инвеститор/и ще е на девет етапа и ще приключи за година, реши правителството

Големи консуматори на ток също ще могат да влязат в АЕЦ "Белене"

Търсейки стратегически инвеститор за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене", правителството ще покани и големи консуматори на електроенергия, които биха проявили интерес за миноритарни дялове или да сключат договори за изкупуване на бъдещия ток от централата. Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи това след правителствено заседание, на което бе одобрена процедурата за търсене на стратегически инвеститор или няколко такива. Предстои планът, който ще се изпълнява в девет етапа, да бъде представен на депутатите, които всъщност го възложиха на Петкова.

Писмен интерес от китайски, френски и корейски инвеститор

До момента има писмени заявки за интерес от три компании - китайска, френска и корейска, каза Петкова пред репортери. Добави, че сред поканените в конкурса ще бъде и руското дружество "Росатом", чието дъщерно дружество "Атомстройекспорт" (АСЕ) е не само проектант на ядреното съоръжение, но трябва да го построи и да го въведе в експлоатация. АСЕ спечели конкурса за изпълнител на проекта с цена от 3.97 млрд. евро, която обаче подлежеше на ескалация. Реално първото правителство на Бойко Борисов не успя да се разбере с руснаците именно за оскъпяването на проекта и в комбинация с липсата на средства той бе спрян през март 2012  г. с решения на кабинета и на парламента. След като НЕК бе осъдена да плати 1.2 млрд. лв. за поръчаното вече оборудване, и налетите в неслучилата се АЕЦ пари надхвърлиха 3.5 млрд. лв., а на дневен ред дойде и рестарта ѝ. Към момента се счита, че за изграждането на ядрената централа трябват 10 млрд. евро.

Досега публично интереса си е обявила само Китайската държавна ядрена корпорация. Преди няколко месеца неин представител каза, че ще повдигнат въпроса за някакъв вид държавна подкрепа за проекта. Това обаче противоречи на обявените от правителството намерения АЕЦ "Белене" да не получава нито държавно финансиране или кредит, нито дългосрочен договор за изкупуване на произвежданата електроенергия. Тази позиция бе потвърдена и в сряда.


"Росатом" досега не сe е ангажирала с участие като акционер в проекта, но е готова да се включи като строител и кредитор.

Френската компания "Фраматом", за която също се твърдеше, че иска да става акционер, през лятото обяви, че интересът ѝ е да бъде само доставчик на допълнително оборудване.

Може и повече акционери

Сега правителството се е спряло и на допълнителната опция да се търси не само стратегически мажоритарен акционер, а и няколко миноритарни

"Ще бъдат изпратени покани и до потенциални големи консуматори на електрическа енергия, които също биха проявили интерес за включване в проекта - дали с миноритарен дял, или с договор за изкупуване на енергията", каза енергийният министър.

Частни договори "на зелено" за тока от централата

Правителствената пресслужба посочва, че възможността предприятия да се сключат договори "на зелено" за изкупуване на тока от ядрената централа "ще даде сигурност, стабилност и предвидимост на приходите, ще гарантира финансиране от кредитни институции при по-благоприятни условия".

Разработени са девет етапа на процедурата за намиране на един или няколко съдружника на държавата.

Според парламентарното решение конкурсът за избор на стратегически инвеститор трябваше да е готов до 31 октомври, но се забави малко заради доуточнения. Според Петкова от него ще има резултат най-рано след една година, макар досега да твърдеше, че основният инвеститор може да бъде избран още в началото на 2019 г. Сега от думите ѝ става ясно, че това ще отнеме 12 месеца, през които ще се структурира компанията за изграждането на централата.

В момента проектът е част от "Националната електрическа компания", която нае фирмата "Инженерингсервиз София" ЕООД срещу 87 516 лв. без ДДС да оцени активите и пасивите на АЕЦ "Белене", намиращи се на самата площадка, както и в Белене, Свищов, Плевен, Никопол, Овча Могила, Муселиево, Деков, Белцов и Лом. Какви са резултатите от работата на оценителя към момента не е ясно, но би трябвало на нейна база да се структурира проектната компания за АЕЦ "Белене", в която вече да се покани бъдещият или бъдещите инвеститори.

От правителството заявяват, че в разработената от екипа на Петкова процедура "са заложени редица условия, така че да се защитят в максимална степен имуществените и финансови интереси на българската страна, да се осигури енергийната сигурност на България, както и да се гарантира безопасното използване на ядрената енергия".

Процедура в девет етапа

Първият етап предвижда покана за заявяване на участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене“ и покана за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проектна компания.

На следващия етап заинтересованите дружества ще трябва да подадат заявления за участие. След разглеждането им ще бъде изготвен списък с предпочетените кандидати, от които ще се иска обвързваща оферта. На следващия етап фирмите ще трябва да подпишат заявления за конфиденциалност, за да получат пълен достъп до информацията за проекта. След това ще се очаква от тях да внесат обвързващи оферти, за да се разгледат и оценят от специално създадена за избора на инвеститор комисия. Тя ще води преговори с преминалите този етап инвеститори. На последната фаза трябва да бъде подписан и договор с избраната компания, ако има такава, обясни Петкова.

По отношение на възможностите за структуриране на проекта, в документа се отбелязва, че обособяването на активите в отделна проектна компания би могло да се реализира преди, по време или след осъществяването на преговорите с потенциалните инвеститори, респективно избор на стратегически инвеститор/ри. 

В правителственото одобрение на процедурата отново се посочва, че "АЕЦ "Белене“ следва да се осъществи на пазарен принцип (без сключване на договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без предоставяне от българската държава на преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без сключването на договори за разлика от българската държава, без предоставяне от българската държава на корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция".

Изграждането трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, на лицензираната за целта площадка.

Предстои представянето на процедурата и в парламентарната енергийна комисия, като Теменужка Петкова обяви готовност да отиде в Народното събрание веднага щом бъде поканена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес