Явор Колев защити АСТА с мотива:

Големи корпорации подбуждат блогъри за протест срещу споразумението

Три партии се обявиха против документа, министър Трайков скептичен, че ще проработи

Явор Колев Сн. БГНЕС

Големите телекомуникационни компании подбуждат блогърите и “други младежи” да протестират срещу АСТА. До такова заключение стигна във вторник шефът на звено “Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев, станал печално известен с полицейските акции срещу торенти и виртуални библиотеки. Изводът той направи по повод на надигналата се протестна вълна в социалните мрежи и интернет-форумите за подписаното миналата седмица от България международно споразумение срещу фалшификациите в интернет (АСТА).

По думите на Колев никой от протестиращите не знаел точно за какво става дума, а притесненията по повод подписаното от страната ни споразумение били “абсолютно неоснователни”.

"Това търговско споразумение цели именно да запази правата на хората, да няма фалшиви лекарства, да няма фалшиви стоки и фалшиви неща и виждате кои са страните, които подписват ACTA и кои са страните, които не подписват ACTA", отбеляза Явор Колев. От страните в ЕС, пет не са подписали споразумението -  Германия, Кипър, Естония, Холандия и Словакия – и не става ясно с какво те са "по-лоши", по думите на Колев, от останалите 22.

"От това споразумение следват редица стъпки, за да бъде това, което е предвидено в него, реализирано в съответните законодателства по съответен начин", изтъкна още полицаят.

Запитан да коментира текстовете в ACTA, които дават възможност на интернет-доставчиците да предават информация за интернет-потребителите на носителите на авторските права, Явор Колев обясни, че това в България не може да се случи, тъй като няма механизъм, по който да се случи.

"Освен това механизмът на ACTA е достатъчно сериозен – с разрешение на съда и с цел да бъде преследван от правоносителя съответният пират. Става въпрос за сайтове, които предлагат фалшиви дрехи, фалшиви лекарства, не става въпрос за обикновен потребител въобще", коментира той.

Трайчо Трайков: Споразумението няма да промени нищо в страната

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков смята, че подписването на споразумението за защита на авторските права АСТА от България  няма да промени нищо в страната. "Ако ме питате за личното ми мнение, аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока", каза Трайков, цитиран от  БГНЕС.

Според министъра България попада в групата на страните, които най-добре отговаряли на постановките в споразумението. "Този документ създава ангажименти по-скоро на останалите държави, които го подписват, отколкото на България", смята той. Трайков изрази мнение, че подписът на българския посланик в Токио под документа миналата седмица по никакъв начин не предопределя липсата на дебат, който тепърва предстои в хода на ратификацията и на промените във вътрешното законодателство.

"Когато се регулират правата на интелектуалната собственост в киното, в музиката там индустрията, която създава по-строгите правила е длъжник на обществото", каза Трайков. Според него е непродуктивно и безсмислено да искаш да ти се платят 50 евро за нещо, което човек може да намери безплатно, отколкото да приемеш по-реалистичен подход и да искаш да ти се плати 1 евро, което повечето хора биха платили.

СДС иска кабинетът да оттегли подписа си, Капон ще протестира

Междувременно бяха огласени три становища на политически партии по повод подписването на споразумението.

СДС и Атака поискаха държавата да оттегли подписа си от документа, а от Единната народна партия обявиха, че ще се включат в готвения в социалните мрежи протест срещу почти тайното парафиране на договора миналата седмица.

Пред медиите във вторник лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че партията му настоява правителството и лично министър-председателят да  оттеглят подкрепата на международното споразумение АСТА.  

АСТА се изготвя по инициатива на развлекателната индустрия и предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост, поясниха от СДС. Според тях обаче  спогодбата е спорна и притесненията идват от задължението интернет-доставчиците да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася до музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

Според сините това споразумение ще доведе до тотална цензура в интернет. "То ще бъде ползвано от Цветан Цветанов за допълнително налагане на полицейщина", отбеляза Мартин Димитров.

“Смятаме за проява на политическо лицемерие в страната да се въвежда индиректно законодателство, което преди две години не можа да мине под натиска на Министерството на вътрешните работи и което пряко засяга правата на гражданите”, се казва в разпространена позиция на Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон срещу подписаното от страната ни споразумение АСТА срещу контрола в интернет.

В разпространената във вторник позиция се казва още: "Присъединяването към един безсмислен акт без обсъждане в българското общество очевидно показва нежеланието и страха от дебат и е ярко доказателство за фасадна демокрация, а не за нормотворчество, което представлява интересите на данъкоплатците".

“Тук е мястото да искаме отговорност от участниците в работните групи, докладчиците и Съвета по европейските въпроси на Република България за липсата на прозрачност. Неинформирането на българския парламент в хода на работата по европейско законодателство, международни договори и инициативи, липсата на публични стенограми води до патова ситуация и дълбоко разминаване между политиката на ценности, национални интереси и административни формални процедури", казват още пот ЕНП.

От партията подчертават, че симпатизантите им ще се присъединят към протеста срещу АСТА на 11 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от