Явор Колев защити АСТА с мотива:

Големи корпорации подбуждат блогъри за протест срещу споразумението

Три партии се обявиха против документа, министър Трайков скептичен, че ще проработи

Явор Колев Сн. БГНЕС

Големите телекомуникационни компании подбуждат блогърите и “други младежи” да протестират срещу АСТА. До такова заключение стигна във вторник шефът на звено “Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев, станал печално известен с полицейските акции срещу торенти и виртуални библиотеки. Изводът той направи по повод на надигналата се протестна вълна в социалните мрежи и интернет-форумите за подписаното миналата седмица от България международно споразумение срещу фалшификациите в интернет (АСТА).

По думите на Колев никой от протестиращите не знаел точно за какво става дума, а притесненията по повод подписаното от страната ни споразумение били “абсолютно неоснователни”.

"Това търговско споразумение цели именно да запази правата на хората, да няма фалшиви лекарства, да няма фалшиви стоки и фалшиви неща и виждате кои са страните, които подписват ACTA и кои са страните, които не подписват ACTA", отбеляза Явор Колев. От страните в ЕС, пет не са подписали споразумението -  Германия, Кипър, Естония, Холандия и Словакия – и не става ясно с какво те са "по-лоши", по думите на Колев, от останалите 22.

"От това споразумение следват редица стъпки, за да бъде това, което е предвидено в него, реализирано в съответните законодателства по съответен начин", изтъкна още полицаят.

Запитан да коментира текстовете в ACTA, които дават възможност на интернет-доставчиците да предават информация за интернет-потребителите на носителите на авторските права, Явор Колев обясни, че това в България не може да се случи, тъй като няма механизъм, по който да се случи.

"Освен това механизмът на ACTA е достатъчно сериозен – с разрешение на съда и с цел да бъде преследван от правоносителя съответният пират. Става въпрос за сайтове, които предлагат фалшиви дрехи, фалшиви лекарства, не става въпрос за обикновен потребител въобще", коментира той.

Трайчо Трайков: Споразумението няма да промени нищо в страната

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков смята, че подписването на споразумението за защита на авторските права АСТА от България  няма да промени нищо в страната. "Ако ме питате за личното ми мнение, аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока", каза Трайков, цитиран от  БГНЕС.

Според министъра България попада в групата на страните, които най-добре отговаряли на постановките в споразумението. "Този документ създава ангажименти по-скоро на останалите държави, които го подписват, отколкото на България", смята той. Трайков изрази мнение, че подписът на българския посланик в Токио под документа миналата седмица по никакъв начин не предопределя липсата на дебат, който тепърва предстои в хода на ратификацията и на промените във вътрешното законодателство.

"Когато се регулират правата на интелектуалната собственост в киното, в музиката там индустрията, която създава по-строгите правила е длъжник на обществото", каза Трайков. Според него е непродуктивно и безсмислено да искаш да ти се платят 50 евро за нещо, което човек може да намери безплатно, отколкото да приемеш по-реалистичен подход и да искаш да ти се плати 1 евро, което повечето хора биха платили.

СДС иска кабинетът да оттегли подписа си, Капон ще протестира

Междувременно бяха огласени три становища на политически партии по повод подписването на споразумението.

СДС и Атака поискаха държавата да оттегли подписа си от документа, а от Единната народна партия обявиха, че ще се включат в готвения в социалните мрежи протест срещу почти тайното парафиране на договора миналата седмица.

Пред медиите във вторник лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че партията му настоява правителството и лично министър-председателят да  оттеглят подкрепата на международното споразумение АСТА.  

АСТА се изготвя по инициатива на развлекателната индустрия и предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост, поясниха от СДС. Според тях обаче  спогодбата е спорна и притесненията идват от задължението интернет-доставчиците да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася до музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

Според сините това споразумение ще доведе до тотална цензура в интернет. "То ще бъде ползвано от Цветан Цветанов за допълнително налагане на полицейщина", отбеляза Мартин Димитров.

“Смятаме за проява на политическо лицемерие в страната да се въвежда индиректно законодателство, което преди две години не можа да мине под натиска на Министерството на вътрешните работи и което пряко засяга правата на гражданите”, се казва в разпространена позиция на Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон срещу подписаното от страната ни споразумение АСТА срещу контрола в интернет.

В разпространената във вторник позиция се казва още: "Присъединяването към един безсмислен акт без обсъждане в българското общество очевидно показва нежеланието и страха от дебат и е ярко доказателство за фасадна демокрация, а не за нормотворчество, което представлява интересите на данъкоплатците".

“Тук е мястото да искаме отговорност от участниците в работните групи, докладчиците и Съвета по европейските въпроси на Република България за липсата на прозрачност. Неинформирането на българския парламент в хода на работата по европейско законодателство, международни договори и инициативи, липсата на публични стенограми води до патова ситуация и дълбоко разминаване между политиката на ценности, национални интереси и административни формални процедури", казват още пот ЕНП.

От партията подчертават, че симпатизантите им ще се присъединят към протеста срещу АСТА на 11 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?