Големи корпорации в САЩ са в желязно здраве въпреки пандемията

Големи корпорации в САЩ са в желязно здраве въпреки пандемията

Въпреки, че, както показаха публикуваните вчера данни, икономиката на САЩ се е свила с драматичните 32.9% през второто тримесечие заради коронавирусната епидемия (най-сериозният спад, откакто през 1947 г. започва да се води статистика), някои от най-големите американски корпорации демонстрират жерязно здраве въпреки пандемията.

Калифорнийската технологична компания Епъл (Apple) опроверга категорично прогнозите на анализаторите, отчитайки увеличение от 11 процента на годишна база в приходите за третото тримесечие на финансовата си година, които възлизат на 59,7 милиарда долара, предаде Франс прес.

Компанията не отговори на очакванията на анализаторите, които смятаха, че дейността ѝ ще претърпи съществен спад в резултат на затварянето на магазини и карантинните мерки по света заради коронавируса. Тя показа впечатляващо увеличение както в приходите от продукти (10 процента), така и в тези от услуги (15 на сто).

Нетната печалба на Епъл за периода е 11,3 млрд. долара, докато анализаторите предричаха тя да е малко под 9 млрд. долара.

Пандемия или не, приходите на американската технологична компания Фейсбук са се увеличили с 11 на сто през второто тримесечие на годината, и възлизат на 18,7 милиарда долара - резултат, надхвърлящ очакванията на анализаторите, предаде Франс прес.

Нетната печалба на компанията е над 5 млрд. долара, което е почти два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, когато социалната мрежа трябваше да плати рекордно висока глоба, наложена ѝ от американските власти.

Цената на акциите на Фейсбук, която е обект на много критики и разследвания, се увеличи със 7 процента в електронната търговия след затварянето на борсата.

Американската компания за онлайн търговия Амазон (Amazon) обяви, че приходите ѝ през второто тримесечие на годината са се увеличили с 40 на сто до близо 89 милиарда долара, а нетната ѝ печалба се е удвоила на 5,2 млрд. долара, така че компанията изглежда е големият печеливш от пандемията, предаде Франс прес.

Резултатите, които съществено надхвърлят очакванията, бяха приветствани на борсата и цената на акциите на компанията се увеличи с 5 процента в електронната търговия след затварянето на борсата.

Създадохме над 175 000 работни места от март насам и сме на път да направим 125 000 работни места постоянни, отбеляза в комюнике шефът на фирмата.

Карантинните мерки заради коронавируса направиха Амазон още по-популярна и вездесъща във всекидневието на милиони хора. По време на здравната криза групата е увеличила капацитета си за доставки със 160 процента. Облачната ѝ услуга AWS е генерирала приходи от близо 11 млрд. долара, отбелязва АФП.

През април основателят на световната платформа за електронна търговия Джеф Безос обяви, че ще инвестира оперативната печалба от 4 млрд. долара от първото тримесечие в борбата със здравната криза - от осигуряването на защитни средства до увеличаване на заплатите на служителите.

За третото тримесечие компанията е предвидила 2 млрд. долара разходи, свързани с коронавируса. Групата очаква оперативна печалба между 2 и 5 млрд. долара за настоящото тримесечие, при 3,2 млрд. за същия период на миналата година.

Американският холдинг Алфабет (Alphabet), компанията майка на Гугъл (Google) и Ютюб (YouTube), регистрира спад в нетната си печалба и приходите си през второто тримесечие на годината, но резултатите му са по-добри от очакваното, предаде Франс прес.

Нетната печалба на компанията за второто тримесечие е 6,96 милиарда долара, което е с близо 3 млрд. по-малко, отколкото за същия период на миналата година.

Приходите на Алфабет са намалели с около 2 процента, на 38,3 млрд. долара поради спада в приходите от реклама. Това обаче е с 1 млрд. долара повече от очакваното от Уолстрийт, а печалбата от 10,13 долара на акция надхвърля значително прогнозите.

"Подобно на други компании, виждаме първите признаци на стабилизиране", каза главният изпълнителен директор Сундар Пичай на телеконференция с анализатори, като наред с това отбеляза, че икономическият климат остава нестабилен в контекста на пандемия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?