Големи неравенства в здравния статус на хората и достъпа им до медицински услуги

В България съществуват големи различия в здравния статус и достъпа до медицински услуги между населението с различни доходи и между географските региони в страната в сравнение с другите страни от ЕС. Това обявиха от Българския лекарски съюз (БЛС) във вторник.

Статистиката на БЛС показва, че само 10 на сто от жените на възраст 50-69 г. у нас преминават мамографски изследвания, в сравнение с 37 на сто в Унгария и 23 на сто в Латвия. Едва 18 процента от жените на възраст 20-69 г. са преминали профилактичен тест за рак на маточната шийка, в сравнение с около 35 на сто в Източна Европа и около 50 на сто в Западна Европа. Смъртността от рак на шийката на матката у нас остава висока.

По показателя детска смъртност в страната има големи диспропорции.

В някои области детската смъртност е сравнима със средното за ЕС равнище, като Силистра – 3.5 на 1000 живородени деца и София - 4.2 на хиляда деца. В други райони има значително по-висок процент на детската смъртност от средната за страната, която е 8.6 на хиляда. Такива са Сливен с 20.5 на 1000, Ямбол – 19.4 на 1000, Шумен – 16.2 на 1000.

От БЛС представиха проучване на домакинствата от 2010 година и 2011 година на Световна банка и Евростат, според което много домакинства у нас са ограничили допълнително разходите си за здраве в резултат на икономическата криза. 40 на сто от домакинствата с най-ниски доходи са спрели да купуват лекарствата, които трябва да приемат редовно, около 10 процента не ходят на профилактични прегледи и не търсят медицинска помощ, а 5 процента прекратяват здравното си осигуряване.

По данни отново на Евростат от 2008 година разходите за лекарства у нас представляват 35 на сто от разходите за здраве, спрямо средно 25 на сто за ЕС. Само 40 на сто от тези разходи са покрити от публични средства, 60 на сто са от джоба на пациента, което е в значителна финансова тежест за хората с ниски доходи.

Проучвания показват, че 23 процента от хората не са имали финансови средства, за да си купят предписаните лекарства, а 56 на сто не са могли да купят поне едно от предписаните им лекарства, плащани от здравната каса частично или напълно.

Според БЛС ДДС върху лекарствата е скрита кражба на здравни вноски от страна на държавата. Според организацията, ако ставката, която в момента е най-високата в ЕС, бъде намалена, могат да бъдат спестени между 100 и 200 млн. годишно за лечение на пациентите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?