Големи световни банки заплашени от 22 млрд. долара глоба заради лихвени манипулации

Дванайсет от най-големите банки в света, които участват в определянето на лондонския междубанков лихвен процент LIBOR, са заплашени от глоба на обща стойност 22 млрд. долара, съобщи британският вестник "Файненшъл Таймс" (Financial Times), цитиран от Инвестор.бг. Вестникът се позова на изчисления на американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley).

 

През миналия месец британската банка "Барклис" (Barclays) се съгласи да плати глоба от 290 млн. паунда на регулаторните органи във Великобритания и САЩ заради манипулирането на LIBOR.

 

Сега с глоби са заплашени и други големи банки, подчертава британското издание. "Става дума само за случаи на възможно манипулиране на лихвения процент, не се разглеждат обвинения в незаконно картелно споразумение“, добавят оттам.

 

Разследване в този смисъл обаче бе предприето от САЩ и Европейския съюз, като наложените глоби могат да достигнат няколкостотин милиона долара.

 

От "Морган Стенли" са изчислили също, че загубите от евентуални съдебни процеси ще варират между 60 млн. долара и 1.1 млрд. долара, а средната сума ще достигне 400 млн. долара.

 

Вече 26 години LIBOR е смятан за еталон за изчисляване на стойността на кредита и на условията за сделки на световния финансов пазар, чийто обем достига 360 трилиона долара.

 

Банките обаче са подавали коригирани данни в зависимост от това в каква посока им е необходима корекция в междубанковия лихвен процент.

 

Междувременно Ройтерс съобщи, че сегашният американски министър на финансите Тимъти Гайтнър е оказал натиск върху Английската централна банка през юни 2008 г., за да направи тя промени в определянето на LIBOR по времето, когато все още е бил президент на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк.

 

Гайтнър неофициално изпратил електронно писмо до управителя на Английската централна банка сър Марвин Кинг, в което посочвал 6 начина за увеличаване на доверието в междубанковия лихвен процент.

 

За електронното писмо пръв съобщи американският вестник "Вашингтон Пост" (Washington Post), а то включва две страници с предложения за въвеждане на най-добрите практики за изчисляването на LIBOR, “включително процедури, създадени за предотвратяване на случайно или преднамерено променени данни“.

 

В него се препоръчва на Британската асоциация на банкерите да изисква от одиторите на банките, които оповестяват лихвените разходи за изчислението на LIBOR, да удостоверяват правилността на данните.

 

В електронното писмо Гайтнър предлага и един начин за "елиминиране на стимулите за погрешно подаване на данни“ чрез случаен подбор на подмножество от 16 банки, предоставящи данни и изчисляване на средната подадена стойност при елиминиране на най-високите и най-ниските стойности, без да се посочва коя от кредитните институции има необичайно високи или необичайно ниски разходи.

 

"Ние бихме приветствали възможността да обсъдим всичко това и ще ви бъдем признателни, ако ни дадете някакъв знак за това кои промени са възможни“, пише тогава Гайтнър.

 

Той споменава също, че вече е имал възможността накратко да обсъди ситуацията около LIBOR с Марвин Кинг в швейцарския град Базел.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?