Големи яхти ще могат да акостират в Царево след разширение на пристанището

Правителството даде картбланш за реализация на проект за над 6 млн. лв.

Големи яхти ще могат да акостират в Царево след разширение на сега съществуващото рибарско пристанище "Мичурин".

Това става възможно след като правителството реши да се учреди безвъзмездно право на строеж върху два имота, които са част от морското дъно в полза на община Царево.

Така ще може да се направи разширение, реконструкция и модернизация на съществуващото общинско рибарско пристанище. Планира се капацитета му да бъде увеличен с повече от 60 %.

Освен това ще се даде възможност да бъдат обслужвани не само малки риболовни кораби, но и такива с дължина до 24 метра, е посочено в правителственото съобщение. На тези размери отговарят и луксозни яхти.

Ще бъдат създадени и условия риболовни кораби да бъдат изтегляни на брега за извършване на дребни ремонти.

Правото на строеж е учредено в съответствие с одобрения от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и влязъл в сила специализиран подробен устройствен план.

Община Царево имаше проект за разширяването на рибарско пристанище "Мичурин", с който беше обявила, че ще кандидатства за финансиране по оперативна програма оперативна програма "Рибарство" 2007-2013. Бюджетът на проекта беше над 6.2 млн. лв. Заложено беше да бъде направена реконструкция на кейове 1, 2 и 3, както и да се построи сграда за първа продажба на риба, помпена станция, водопровод и канализация, електрозахранване и хладилна инсталация. На сайта на община Царево и на оперативната програма няма информация дали е приключил проектът.

Община Царево няма одобрен проект за разширяване на пристанището по новата оперативна програма "Рибарство" 2014 – 2020 г., според публикуваната информация в публичния модул на програмата.

За разширението на рибарското пристанище "Мичурин" има разработен проект от "Транспроект".

В общинския план за развитие на Царево до 2020 г. е заложено изграждането на яхтено пристанище, възстановяване на пристанище "Мичурин" и разширяване на лодкостоянката в село Лозенец.

В Царево има едно действащо пристанище, което разполага с две корабни места от 176 метра дължина. Средната дълбочина на водата в района на пристанището е 4.1 м. Пристанище "Царево" разполага с проект за изграждане на нова кейова стена, която ще бъде многофункционална – с корабно място с дълбочина от 3.8 до 8.9 метра и места за яхти. От 1995 г. пристанището е обявено за международно, пише в общинския план за развитие на морския град.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес