Големите частни енергийни компании създадоха своя камара

Големите частни енергийни компании създадоха своя камара

Най-големите частни енергийни инвеститори у нас създадоха нова браншова организация, наречена Национална енергийна камара, съобщиха техни представители във вторник.

Абревиатурата НЕК, съвпадаща с тази на държавната "Национална електрическа компания", стана повод за шеги в бранша.

За създаването на нова енергийна организация се заговори миналата есен, след като Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в която членуваха големите енергийни компании, излезе с план за одържавяване на т. нар. американски електроцентрали – "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", и препродажбата им на други частни инвеститори, а двете компании се оттеглиха от КРИБ.

Членове на новата организация са производителите на енергия от възобновяеми източници, членуващи в Българската фотоволтаична асоциация, Българската ветроенергийна асоциация, Асоциацията "Хидроенергия", въглищните централи на "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", както и собствениците на електроразпределителната мрежа и доставчици на ток "EВН България", "Енерго-Про" и "ЧЕЗ България".

ЕВН и ЧЕЗ обаче остават членове и на КРИБ.

НЕК ще работи за внедряване и утвърждаване на добрите бизнес практики, за реализацията на енергийните проекти по прозрачен начин, за устойчива либерализация на електроенергийния пазар и в помощ на държавата в реализацията на реформаторски политики.

За първи председатели с тригодишен мандат са избрани Робърт Дик, председател на управата на "ЕВН България" и Оливие Маркет, директор на "Ей и Ес България"

Целта на създаването на новата камара е да подпомогнем диалога за реформите в енергийния сектор, каза Оливие Маркет. Работодателите в енергийния сектор могат да допринесат за по-нататъшното стабилизиране на сектора и либерализацията на пазара, допълни той.

От думите на Дик стана ясно, че камарата е за интеграцията на България в единния енергиен пазар на Европейския съюз, която обаче е свързана с предизвикателствата на либерализацията на българския пазар. Приносът на камарата ще е в споделянето на знания, опит и професионални решения, посочи той.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?