“Големите гущери и крокодили” пищят, че са “репресирани”

“Големите гущери и крокодили” пищят, че са “репресирани”

Няма никакъв “приятелски огън” от партийна централа, както твърди президентът Георги Първанов за скандала “Гоце”, защото решението да се отворят досиетата е на тройната коалиция, а държавният глава е “баща” на тази коалиция. Това каза в сряда пред Инфо радио депутатът от левицата Татяна Дончева, която в характерен стил се отклони от благоприличния тон, спазван от колегите ѝ в публичните им декларации за лоялност към президента.

“За какъв приятелски огън срещу Георги Първанов говорим? Миналата година през месец май вътрешният министър започна да отваря досиета. До този момент не беше ясно някой орган в държавата, в партията, някакво Изпълнително бюро, Висш съвет, конгрес...., да е взимал решение да се започва една такава дейност”, припомни Дончева акцията на Петков, който пък се смята от социалисти за един от “най-верните хора” на Първанов.

Миналата година Петков извади избирателно огласи данни за агентурна принадлежност към бившата ДС на няколко водещи журналисти, политици и духовници. 

“Случайно да си спомняте президентът да е казал: “Ей, какво става тук, може ли такава важна работа като отварянето на досиетата на 17-ата година от прехода да я започваме така?” Нали не помните такова нещо?”, запита Дончева.

Тя припомни, че решението за разсекретяване на архивите на ДС е взето от лидерите на тройната коалиция и обявено от премиера Станишев. “А президентът е баща на тази тройна коалиция и нали не си мислим, че няма отношение към решенията, които се взимат в ръководството”, посочи депутатът от БСП.

“Това че президентът, вътрешният и външният министър, които се чувстват неудобно в обувките си, започват да дават заден ход и да пищят, че са репресирани, моля ви се!”. Мястото, което заемат в държавата, изключва такава реакция”, смята Дончева.

По-нататък тя каза: “Предполага се, че когато такива важни стъпки се правят, и то се правят включително гледани отвън и отвътре, и заден ход е невъзможен, е забранено на големи крокодили, на големи гущери да плачат...Но тези хора са забравили, че са мъже на такива места, на които стоят”.

По мнението на Дончева “държавната работа, особено на високите си етажи, не е безконечни приеми, Слави Трифонов, певицата Ивана, рождения ден на не знам си кой си, ...българската Коледа, Великден и т.н. Тя е една робска, робска и неблагодарна”.

“И ако някой е забравил това, просто от време на време съдбата му го припомня. Не винете комисията (по досиетата –б.р.). Законът е така направен, че никой да не може да използва комисията за салфетка и да ѝ поръчва резултати, и да стане така, че вие и вашият колега при едни и същи съдържания на папките, единият ще казва, че бил агент, а другият, че не бил. Комисията казва само какво е намерила”, обясни Дончева.

Според нея комисията по досиетата, чиито председател Евтим Костадинов бе излъчен от средите на левицата,  в момента оповестява това, което съответните ведомства ѝ дават. “Тези, които ѝ го дават, имат възможност да прикриват, но не могат да прикриват, без да вършат престъпление”, предупреди тя.

“Дали са извършили престъпление като са прикривали досега някои хора, защото има прикрити хора, включително в екипите на президентите, ще стане ясно по-нататък, когато архивът се предаде”, посочи Дончева, която е и зам.-шеф на вътрешната парламентарна комисия.

По думите ѝ никой не е наивен да смята, че “тази дейност по отваряне на архивите на бившата ДС ще бъде безболезнена, без съпротива”.

Според Дончева президентът е неправилно посъветван да говори, че в папката “Гоце” има неща само за него, но не и от него. Не може да си картотекиран на 6 места в ДС, ако не си дал съгласие, посочи тя. “Не знам някоя вербовка на Първо главно да изисква да се уведомява Шесто, освен когато са взети агенти от него”, уточни Дончева преди ден пред в. “24 часа”.

Тя припомни, че президентът не се е осмелил да наложи вето на закона за досиетата, опасявайки се от реакции у нас и в чужбина.

Законът бе приет през декември миналата година и явно Първанов е разчитал неговият съветник ген. Христо Марински да стане председател на комисията и да действа по негови указания, твърдят социалисти. За изненада на президента, обаче, неговият човек отпадна при подбора, защото се разкри, че е бил на щат към ДС, въпреки че МВР се опита да укрие този факт от вътрешната парламентарна комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?