Големите имена зад усилията за реформа на здравеопазването в САЩ

Американски корпоративни гиганти се съюзиха в борбата срещу повишаващите се разходи за здравеопазване

Джеф Безос, Уорън Бъфет и Джейми Даймън

Трима души влизат в бара - Уорън Бъфет, основателят на Amazon.com Джеф Безос и шефът на JPMorgan Chase Джейми Даймън - и решават да преобразят американската система на здравеопазване.

Вероятно не точно така тримата мъже са решили за създадат нова компания за намаляване на разходите за здравеопазване на американките си служители, а евентуално и на много други американци. Трите компании с обща пазарна капитализация от 1,62 трилиона долара не дават подробности как се е стигнало до сътрудничеството между тримата ръководители.

Макар тяхното съобщение от вторник да не е много детайлно, като се вземе предвид различният им бизнес опит, може да се предположи какво всеки един от тях би могъл да сложи на масата.

Безос, който е на 54 години, управлява най-голямата в света компания за търговия на дребно и според някои критерии сега той е най-богатият човек на планетата. Amazon порасна от книжарница до една от най-скъпите компании в света, отчасти заради страхотното ѝ умение да продава продукти. Отдавна компанията предпочита да губи пари, за да предлага на клиентите си по-ниски цени, отколкото може да понесе конкуренцията, като същевременно си създава база от лоялни клиенти. Именно това ѝ харесват на компанията милионите абонати на програмата Prime.

Amazon никога не е бил последователна в постигането на печалба поради съсредоточеността си върху растежа на продажбите. От това се страхуват много инвеститори. Инвеститорите в здравеопазването отдавна предполагат, че Amazon ще влезе в този сектор и накараха компаниите, които произвеждат или продават лекарства или медицински изделия, драстично да свалят цените.

Три водещи американски компании, включително гигантът в онлайн търговията Амазон (Amazon), обявиха във вторник, че създават съвместна компания с цел намаляване на разходите за здравеопазване.

Амазон, банковият гигант Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase & Co.) и конгломератът Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway) на инвеститора Уорън Бъфет, посочиха в съвместно изявление, че заедно търсят начини за повишаване на задоволството у служителите си от осигуряваните им здравни грижи, като също така бъдат намалени разходите.

Нарастващите здравни разходи са като гладна тения в американската икономика, каза Бъфет.

Разходите за здравеопазване се изчисляват на 18 процента от американския брутен вътрешен продукт, като миналата година са били близо 19,4 трилиона долара. Още

Когато трите компании казаха, че искат да създадат партньорство, "свободно от стимулите и ограниченията на стремежа към печалба", това наведе на мисълта, че Amazon ще бъде първообразът.

Същевременно малцина свързват страха с Бъфет - 87-годишния "оракул от Омаха". Той е уважаван за това, че вече 70 години бележи успехи в инвестирането. Любимец е на мнозина за това, че дава милиарди за благотворителност - каза, че ще даде най-малко половината от състоянието си. Харесван е за това, че е напълно земен човек - включително слабостта му към Кока-Кола и нездравословната храна, наред с липсата на разточителност.

Най-важното в този контекст обаче е, че компанията му Berkshire Hathaway притежава няколко застрахователни фирми, включително GEICO. Това означава, че той предоставя огромен опит в оценката и застраховането на рискове.

Той е отдавнашен критик на здравната система. Бъфет не за първи път говори за нарастващите разходи за здравеопазване като за "тения", която вреди на растежа на американската икономика.

61-годишният Даймън ръководи най-голямата банка в САЩ по активи и депозити. И ако това не е достатъчно да бъде приет в партньорството, може да се добави и фактът, че JPMorgan Chase току-що получи голяма данъчна отстъпка. Самият Даймън си спечели уважението за справянето с финансовата криза 2008-2009 година. За разлика от конкурентите си данъкоплатците не трябваше да спасяват JPMorgan Chase заради загуби от ценни книжа, гарантирани с ипотеки.

Това не означава, че той е изключително сърдечно приеман: както и конкурентите ѝ, банката плати милиарди да уреди извънсъдебно твърдения, свързани с продажбите ѝ преди кризата на ценни книжа, подкрепени с ипотеки. Той е известен и с това, че си казва мнението без заобикалки. През юли той се оплака, че политиците спорят за глупости вместо да решават проблеми.

Компаниите посочиха, че проектът им ще бъде насочен към технология, която предоставя опростена и прозрачна здравна услуга. Като се имат предвид директорите, които са определени за водещите позиции в новата компания, анализаторът от Jefferies & Co. Брайън Танкуилът отбелязва, че има доста голям шанс, компанията да се опита да договаря цените директно с предоставящите здравните грижи, например, с болници, и да се заобикалят компаниите, които работят като посредници. Това може да намали разходите по медицинските и фармацевтичните вериги на доставка.

Първоначалният план за новата компания предвижда партньорство с и/или придобиване на различни ориентирани към потребителя технологични възможности в здравното обслужване (т.е. стратегия на капиталовложение с висок риск) и след това да ги използва за стимулиране на поведение, насочено към намаляване на разходите в здравеопазването, каза той, основавайки догадките си на шефовете, които са избрани да ръководят новата компания.

Какъвто и да е обхватът на действие на новата компания инвеститорите в здравни фирми са особено притеснени: във вторник (когато бе обявена новината - бел. ред.) акциите на компанията за здравно осигуряване Cigna поевтиняха със 7,2 %, котировките на биотехнологичния производител на лекарства AbbVie спаднаха с 5,3 %, а на оператора на верига аптеки CVS Health - 4,1% , като секторът понесе големи загуби.

По БТА

Споделяне

Още от Свят