Бойко Борисов след посещението на Хилари Клинтън

Големите, когато отиват някъде, си тръгват с това, за което са дошли

"Природата на първо място, после - финансово-икономическите ползи"

Сн. БГНЕС

Обикновено големите, когато отиват някъде, си тръгват с това, за което са дошли. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред бТВ, след като в неделя в България на посещение бе държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Повод за тази мисъл на премиера стана забележка на водещата, според която "хората си представят, че Хилари Клинтън идва, за да ни изкомандва какво трябва да направим”.

"Ами те имат до голяма степен основание”, каза Бойко Борисов, но веднага добави, че Хилари Клинтън, която бе в София само няколко часа, си е тръгнала "с прекрасно впечатление от България, от нейната архитектура, археология, история, традиции, нрав, природа, екология”.

"Ние в ГЕРБ сме млада партия и съществуваме само дотогава докато хората ни вярват. И затова никакъв интерес на никоя друга държава - дали е Америка, дали е Русия или която и да било, не може да бъде поставен пред мен над интереса на хората”, каза Борисов.

"Така че с г-жа Клинтън, разговорът беше добър, много скъп гост, много добър приятел на България. И на нея ѝ стана ясно, че в България има правителство, което преди всичко защитава своя национален приоритет. И затова си тръгна усмихната. След като има правителство, което може да казва "не", дали са американски, дали са руски, дали са каквито и да били проекти, без да бъдат защитени интересите на страната, тя е спокойна”, обобщи премиерът пред бТВ.

Една от темите, обсъдени на срещата му с Хилари Клинтън, е бил мораториумът върху проучването и добива на шистов газ.

Българската природа, екологията и оставането на природата на страната за бъдещите поколения е на първо място, едва след това са финансово-икономическите ползи, каза Борисов по-рано на пресконференцията след разговора между двамата.

На срещата е било договорено най-добрите специалисти да презентират най-добрите технологии пред българите, за да могат и те да ги чуят. Дотогава мораториумът е в сила именно за да се гарантира, че природата на България ще бъде чиста, заяви премиерът.

Клинтън: Ще демонстрираме безопасността на технологиите, после рамо до рамо ще работим за енергийна независимост

На пресконференцията Хилари Клинтън отбеляза задълбочеността и широкия обхват на двустранното партньорство - в областта на военното сътрудничество и енергетиката. Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност на България и в опазването на красивата българска природа, заяви Клинтън.

"Когато демонстрираме безопасността на технологиите, тогава вече ще преследваме едновременно и двете цели и ще бъдем рамо до рамо с българското правителство, когато то работи за осигуряване на енергия на достъпни цени, която да удовлетворява вашите нужди. Ще изпратя своя специален пратеник Ричард Морнингстар, който ще проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ може да помогне за опазването на околната среда и за постигане на енергийните цели", каза Хилари Клинтън.

Борисов е запознал Хилари Клинтън с предстоящия старт на българско-румънската и българско-гръцката газова връзка, които са се забавили по думите му заради отчуждителните процедури. Премиерът отбеляза също, че се надява да бъде подписана и българско-турската газова връзка през март, когато ще има смесено заседание на българското и турското правителство.

Впечатлени сме от изключителния прогрес във вашата страна и силните взаимоотношения между двата народа, каза Хилари Клинтън и благодари на премиера за отличните дискусии между двата екипа. По думите ѝ срещата между нея и премиера е била изключително продуктивна.

Тя се спря на постиженията на България - най-ниската безработица, най-ниско данъчно облагане, увеличаване на международните инвестиции, включително американските, социално и икономическо развитие. Всичко това е прекрасен модел не само за Европа, но и за страни, които се опитват да извършват този преход от диктатура към демокрация, каза Клинтън.

В отговор на въпрос Хилари Клинтън подчерта, че българските войници, служещи в Афганистан, се ползват със заслужена репутация на професионалисти. По отношение на сътрудничеството в областта на сигурността Клинтън отбеляза, че са необходими консултации за това как САЩ и България чрез НАТО ще осигурят Европа да има най-добрата противоракетна отбрана, за да може да се защити. Считам, че ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година, търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за цялостен преглед на състоянието му, каза гостът.

Запитана за ситуацията със Сирия, Хилари Клинтън отбеляза изключителната подкрепа от България на правата на сирийския народ. "Станалото вчера в ООН е изключително неправилно. Тези страни, които отказаха поддръжката на плана на Арабската лига, носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск", каза Клинтън.

"Изправени пред един безсилен Съвет за сигурност, ние трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще. Трябва да увеличим дипломатическия натиск върху режима на Асад и да убедим обкръжението му за това, че той трябва да се махне от властта. Трябва да има нов старт и опит за сформиране на ново правителство, което би представлявало целия сирийски народ", заяви държавният секретар на САЩ.

Тя отбеляза, че ще се работи в посока на налагане на санкциите за режима в цялата им строгост, прекратяване на доставките на оръжие, осветляване на финансиращите режима страни и за осъществяване на хуманитарна помощ.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че позицията на българското правителството винаги е била против насилието. Каквито и да било въпроси не могат да се решават с проливането на човешка кръв, отбеляза премиерът.

На въпрос за диверсификацията на енергетиката, премиерът повтори, че природата и екологията са на първо място в България и докато обществото не бъде убедено в липсата на каквато и да е опасност, в тази посока не може да се върви. Това се отнася и до ядрената енергия, каза Борисов и добави, че ако е убеден, че АЕЦ "Белене" ще бъде рентабилна, безопасна и няма да бъде затворена след 10 години, днес би я подписал, разбира се, през отделните институции, които са страни по този договор.

"Стратегически характер на съвместното партньорство"

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в неделя по обед и най-напред се срещна най-напред с президента Росен Плевнелиев.

От прессекретариата на президента съобщиха, че двамата са направили преглед на двустранните отношения и сътрудничеството между България и САЩ. Потвърден бил стратегическият характер на съвместното партньорство, за което доказателство било и самото посещение. Хилари Клинтън отбелязала прогреса, който намира в България от последното си посещение до днес.

И от двете страни е било подчертано отличното ниво на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Дадена е била висока оценка на съвместните военни съоръжения в България и са били разгледани перспективите за тяхното по-ефективно използване в контекста на новата Стратегия на САЩ за отбрана.

На срещата е бил потвърден ангажиментът на България към възстановяването на Афганистан, като държавният секретар е оценил високо българския принос в този процес.

Обща е била оценката, че в двустранните икономически отношения има съществен нереализиран потенциал, а страната ни предлага едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори. Росен Плевнелиев е заявил, че България и в бъдеще ще се стреми да насърчава американските предприемачи да инвестират в българската икономика.

Като особено перспективна сфера на сътрудничество е била посочена енергетиката. Президентът Плевнелиев е откроил три основни приоритета в тази област, които ще бъдат следвани - енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация. Подчертано е било значението на изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.

Българският президент е изразил надеждата си за разрешаването в скоро време на въпроса за премахване на визовите ограничения пред българските граждани, пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно Споразумение за социална сигурност. Държавният секретар Хилари Клинтън е посочила, че ще продължат усилията на администрацията на президента Обама, съвместно с Конгреса на САЩ, за намирането на положително решение.

Обсъден е бил и въпросът за интегрирането на ромското население в България и в държавите членки на Европейския съюз. Хилари Клинтън е изразила готовността на САЩ да предостави на България необходимата техническа помощ и съдействие по заявените от страната ни приоритети.

САЩ се присъединяват като наблюдател в "Десетилетието на ромското включване"

По-късно на среща в сградата на американското посолство в София с представители на неправителствени организации, свързани с ромската интеграция, Хилари Клинтън съобщи, че САЩ ще се присъединят към кампанията "Десетилетие на ромското включване" като официален наблюдател.

България е сред основателите на тази инициатива, каза Клинтън и добави, че е доволна, че може да съобщи в София за включването на САЩ. Хилари Клинтън поздрави българското правителство за стратегията за интеграция на ромите.

Хилари Клинтън изтъкна подпомагането и защитата на исконните човешки права на ромите навсякъде като неин дългосрочен ангажимент, а също и заявен външнополитически приоритет на настоящата администрация.

Деян Колев, председател на центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" каза, цитиран от БТА преди срещата с държавния секретар, че очаква да разговарят за състоянието в момента на политиката за интеграция на ромите. Няма да се оплакваме от това, което е в момента в България, ще търсим съдействие как може процесът на интеграция да бъде ускорен и в какво САЩ могат да помогнат в тази насока, каза Колев. По думите му някои от важните въпроси са свързани с овластяването на ромската общност, с това повече роми да започнат работа в институции и политически партии.

След срещата държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е посетила Боянската църква, след което отпътува от България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?