Големите курорти стават общини, ползват изцяло курортните такси

Големите туристически курорти в България да получат статут на самостоятелни общини и да използват приходите от курортни такси целево за обновяване на инфраструктурата и за реклама. Това ще предложи министър Лидия Шулева след месец на правителството и на парламента, съобщиха от министерството на икономиката. Предложението ще бъде внесено като промяна в Закона за административно-териториалното устройство.

Статут на специални общини ще получат курортите "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Албена", Пампорово и Боровец. Както и в останалите 262 общини в България, те ще си избират общинска управа, която ще решава за конкретните инвестиции в общата за всички хотели инфраструктура на курорта, както и за туристическа реклама.

Според закона за местните избори, в общинските избори участват хората с постоянно местожителство на територията на съответната община. Същият принцип би трябвало да се запази и при изборите на управа на големите курорти, ако статутът им бъде променен. Очаква се до края на август работна група да оформи окончателните текстове, които Шулева ще внесе в началото на септември в Министерския съвет.

Ако промените в закона бъдат приети преди местните избори, на 28 октомври общински вот може да се проведе и в петте курорта и те да станат общини още в края на тази година.

Новата идея на Шулева разрешава два от проблемите на големите курорти в момента. Първият, валиден и за петте туристически комплекса, е че приходите от курортни такси влизат в бюджета на общината, към която те се намират в момента, и в повечето случаи кметствата ги използват за покриване на дупки в хазната, вместо да ги връщат на курортите за реинвестиции.

Точно това обаче би могло да породи съпротива от страна на общинските управи, към които в момента се числят курортите, и натиск чрез местните депутати в навечерието на местните избори.

Вторият проблем, валиден за всички курорти с изключение на приватизираната нацяло "Албена", са постоянните спорове между собствениците на различни хотели и други туристически обекти в рамките на един курорт по поддръжката и обновяването на инфраструктурата. Сега те или техни представители с постоянен статут в курорта ще участват в изборите, а легитимно избраната управа ще решава от името на всички собственици.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?