Големите найлонови торби ще са без екотакса

Големите найлонови торби ще са без екотакса

Найлоновите торби с размер над 39 на 49 см и дебелина на материала над 15 микрона няма да се облагат с екотакса, съобщи Любозар Фратев, представител на българска асоциация ”Полимери”, след среща с министрите на финансите и на околната среда, съобщи "Фокус". Те ще се водят като торби за многократна употреба и ще останат извън увеличението, което предстои от 1 октомври.

От този понеделник се предвиждаше увеличаване на цената с 35 стотинки на всички найлонови торбички в опит да се намали замърсяването на околната среда.

"Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см. и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис", заяви след срещата Нона Караджова. Тя допълни, че по-дебелите торби могат да се рециклират за разлика от торбичките с дебелина под 15 микрона.

Така всички торби под тази дебелината и размери ще бъдат облагани с такса 35 стотинки през тази година, през 2013 година с 45 ст., а след това - с 55 ст.

Производителите на такива продукти, които искат да въведат по-екологични производства, ще могат да кандидатстват в екологичния фонд към министерството за безлихвени заеми при много облекчени условия, с две години гратисен период и три години след това на изплащане.

Заплашени с глоби от 3000 до 10 000 лева са магазините и търговските вериги, които си позволят да купят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса.

"Разбрахме се - да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България", каза министър Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес