С посредничеството на Петер Хохегер

Големите пари на "Телеком Австрия" за политически лобизъм отиват на Изток

Мнозина в Австрия са "хапнали от тортата"

Големите пари на "Телеком Австрия" за политически лобизъм отиват на Изток

С признанията за давани подкупи лобисът Петер Хохегер постави мнозина в неудобно положение. Разследването в Австрия, в което има и българска връзка, върви на пълни обороти, но е спъвано от явното нежелание за съдействие от страна на политици и бизнес, предаде Дойче веле.

От призованите да дадат показания пред парламентарната комисия се очакват сведения за парите, които са им били платени пряко или непряко от концерна "Телеком Австрия", предимно с посредничеството на лобиста Петер Хохегер. С признанията си за раздадените от него подкупи той постави в неудобно положение много политици, както и неколцина от шефовете на "Телеком Австрия" - тук няколко хиляди евро, там малко повече, а другаде направо цял милион.

Мнозина са "хапнали от тортата"

Показанията на Хохегер породиха впечатлението, че концернът "Телеком Австрия" е изсипал своя рог на изобилието почти върху целия политически пейзаж на страната. Хохегер, ключовата фигура в скандала, известен в Австрия като "Телеком аферата",

Аферата "Хохегер" се разследва и от българския парламент, но с фокус върху парите и дейностите, финансирани от правителството на Сергей Станишев за "лъскане" на имиджа на България пред ЕС. Анкетната комисия бе създадена по искане на управляващата партия ГЕРБ, малко преди да се разбере, че лица и фирми, свързани с ГЕРБ, са били ангажирани с Хохегер. Не е ясно дали анкетната комисия ще стигне до някакви разкрития и изводи за нередности и корупция, свързани с поръчките от кабинета "Станишев" към Хохегер с посредничеството на фирма на Моника Йосифова, но скандалът влезе в предконгресната кампания на бившия президент Първанов, който атакува лидерския пост в БСП срещу сегашния председател Станишев.
назова десетки имена. Например "по-малки поръчки за консултации" от по 4000 евро за бившия вътрешен министър Карл Блеха и още един политик от Социалдемократическата партия, или 100 000 евро за друг бивш вътрешен министър, Ернст Щрасер, дадени му без конкретен повод, просто като подарък.

В кълбото от корупционни плащания, което разследващата комисия се опитва да разнищи, често се мярка името Хуберт Горбах; бившият министър на инфраструктурата бил получил 240 000 евро. Среща се и името на Валтер Майшбергер, който бил "много полезен по отношение на Партията на свободата", според Хохегер. В списъка на облагодетелстваните от "Телеком Австрия" фигурира и бившата депутатка от Зелените, Моника Лангталер, респективно фирмата на мъжа ѝ, която, според Хохегер, била получила 25 000 евро; Моника Лангталер оспорва това твърдение. Бившият министър на транспорта пък, Матиас Райххолд, така и не можа да обясни смислено пред комисията защо неговата състояща се единствено от самия него фирма е получила от "Телеком Австрия" 72 000 евро.

Големите пари отиват на Изток

Истински големите пари потичат впрочем, след като "Телеком Австрия" закупува дъщерни фирми в Източна Европа (австрийската компания е собственик на българския оператор "Мобилтел"-бел.ред.)Така например Моника Йосифова, приятелката на бившия български премиер Сергей Станишев, призна, че е получила от Хохегер 380 000 евро.

Колко ограничени са разследващите възможности на парламентарната комисия се вижда впрочем в случаите, в които разпитваните просто отказват да сътрудничат. Те имат право на това, за да не се обременят сами с оглед на течащото паралелно разследване на държавната прокуратура. Повечето разпитани се възползваха от това си право или прибегнаха до класическото извинение "не си спомням".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?