"Трансперънси интернешънъл":

Големите страни износителки не спазват ангажимента да не плащат подкупи

Големите страни износителки не спазват ангажимента да не плащат подкупи

Големите страни износителки нарушават ангажимента си да се борят с корупцията в световната търговия. Над половината от 41 държави, подписали антикорупционна конвенция, не я прилагат. Това сочи публикуван в четвъртък доклад на "Трансперънси интернешънъл", озаглавен "Да изнасяш корупция"

Базираната в Берлин антикорупционна организация посочва Япония, Холандия, Гърция, Русия и Бразилия сред най-големите нарушители, предаде Ройтерс.

В доклада се посочва, че 22 страни, на които се падат 27 процента от износа в света, не полагат почти никакви усилия за спазване на правилата, забраняващи на мултинационалните компании да плащат подкупи в чужбина.

Само САЩ, Германия, Великобритания и Швейцария "активно" прилагат правилата, започвайки много разследвания, водещи до съд.

Корупцията в търговията подкопава глобалното развитие, тъй като договорите не отиват при най-добрите доставчици, цените биват надувани, за да се покрива плащането на подкупи,
екологичните изисквания не се спазват и не се събират данъци, отбелязва "Трансперънси интернешънъл".

За да се справи с проблема, през 1997 година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прие Конвенция за борба с подкупването на чужди длъжностни лица в международните търговски сделки, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Само две държави са постигнали подобрение в сравнение с миналата година - Канада и Нова Зеландия, а при други две има влошаване - България и Дания са изпаднали от категорията
"Ограничено прилагане" в "Малко или никакво прилагане", се отбелязва в доклада на сайта на "Трансперънси интернешънъл". При останалите държави няма промяна спрямо миналогодишния доклад.

Споделяне

Още от Свят