Големите ученици може да се върнат в клас на 18 януари

МОН очаква около 30% от учителите да пожелаят ваксинация

Красимир Вълчев

Има вероятност учениците от 5 до 12 клас да се върнат в класните стаи от 18 януари, съобщи в понеделник министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Ако ситуацията с коронавируса в страната се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане в училищата или към вариант на редуване на учениците от 5 до 12 клас. Една част от учениците да бъдат вкъщи, а друга част от тях да се върнат в училищата", каза Вълчев.

По думите му специалистите са заявили, че е необходимо да мине поне една пълна работна седмица, за да се прецени ситуацията, защото данните от празничните и почивните дни не са напълно показателни и не са напълно реални от гледна точка на отчетените случаи на Covid-19.

"Моята заповед от 31 декември 2020 г. за учениците от 5 до 12 клас е само за това учениците да се обучават в електронна среда, а заповедта за преустановянето на учебния процес е на министъра на здравеопазването", поясни Вълчев.

Министрите на образованието и здравеопазването ще разрешат някои допълнителни дейности, като държавните изпити по професия и олимпиадите, които са свързани с кандидатстването на учениците, да се провеждат присъствено, обясни министър Вълчев. Вероятно това ще бъде разрешено от 11 януари, уточни той.

В момента са разрешени държавните зрелостни изпити за студентите от специалността "Медицина" и от другите специалности, каза образователният министър в отговор на въпрос кога ще се върнат студентите към присъственото обучение. Ще се вземе решение за студентите, но трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация и намаляване на заразените, добави Вълчев.

Той коментира, че много му се иска голяма част от учениците и студентите да се върнат към присъствено обучение, но към днешна дата е разумно това да стане за децата в предучилищната възраст и за учениците от първи до четвърти клас.

Красимир Вълчев посети в понеделник 143-то Основно училище "Георги Бенковски" в София във връзка в възобновяването на присъственото обучение за учениците от първи до четвърти клас.

По думите на министъра голяма част от родителите са на мнение, че децата от 1 до 4 клас трябва да учат присъствено в училищата. Това е най-добрата среда, в която децата могат да натрупат знания, умения и да бъдат възпитани, обясни Вълчев по повод искането на две родителски организации учениците да продължат да учат онлайн от вкъщи.

Вълчев за пореден път коментира, че има научни изследвания, които доказват, че малките деца "носят по-малко вирусен товар и в по-малка степен са преносители на вируса и не е коректно и не е честно да бъдат обвинени за преносители".

От 4 януари към присъствено обучение се върнаха децата в детските градини и учениците от 1 до 4 клас в страната. От общо 247 000 ученици в начален етап тези, които са подали заявление за обучение в електронна среда, са 704. Общият брой на учениците от всички етапи на средното образование, за които има подадени заявления за обучение в електронна среда, е близо 1300 ученици.

Все още МОН няма обобщена информация колко от децата са се завърнали в детските градини, но от отделни области се получава информация за около 60% от децата. През зимните месеци е по-ниска средната посещаемост в детските градини, но има възможност, по предложение на общините, временно да бъде отменен принципът за задължително посещение на детска градина, обясни министър Вълчев. Той уточни, че това е направено вече за близо 50 общини.

С предоставените близо 15 милиона лева през декември на училищата са купени вече 10 000 пречистватели за въздух и в голяма част от класните стаи има такива устройства, съобщи образователният министър.

От 4 януари МОН започва изготвянето на списъците за ваксинация на учителите от коронавируса и до края на седмицата те ще бъдат готови. Увеличава се броят на желаещите и в петък ще може да се каже точно каква част от учителите са пожелали да се ваксинират. "От около 90 000 педагози, директори, психолози, логопеди и др. очаквам около 35 000 да заявят, че желаят да се ваксинират, а първоначалните проучвания бяха за по-малък процент", съобщи още Красимир Вълчев. Той коментира, че трябва да вярваме в науката и българските учители също трябва да вярват в нея, и трябва да възпитават децата да вярват в науката, защото тя ще ни спаси от коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?