Големият адронен колайдер постави рекорд за сблъсък на протони

Големият адронен колайдер постави рекорд за сблъсък на протони
Големият адронен колайдер - най-големият ускорител на заредени частици в света - постави рекорд, като сблъска два снопа протони с три пъти по-голяма енергия от постиганата досега, съобщи Асошиейтед прес.

Заредените частици, движещи се по двете направления на 27-километровия тунел на колайдера, действащ недалеч от Женева, се сблъскаха с енергия от 7 тераелектронволта.

Това е един от най-значимите научни проекти, предприемани някога. Сблъскването на потоци от протони с невиждана енергия трябва да пресъздаде условията на Големия взрив и възникването на Вселената преди 13.7 милиарда години. Учените предупреждават, че резултатите ще дойдат след време, тъй като анализирането на данните може да отнеме месеци и години.

Първите два опита, направени по-рано през деня, завършиха с неуспех за учените от Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН. В 04:00 и 08:00 местно време (05:00 и 09:00 българско време - бел.ред) учените пуснаха в двете посоки на 27-километровия тунел на ускорителя на 100 метра под земята под френско-швейцарската граница два снопа протони. И двата пъти обаче те се "загубиха", при това във втория случай енергията на заредените частици достигна 1.3 тераелектронволта.

Ударът на два протонни потока с енергия от 7 тераелектроволта бе осъществен около 14 ч. българско време.

Двата снопа елементарни частици циркулираха в противоположни посоки със скорост, близка до светлинната. След установяване на стабилността на потоците, учените пресякоха двете треактории и осъществиха удар.

"За първи път навлизаме в нова територия. Проучването на енергия от 7 тераелектроволта ще бъде фантастично начинание. Това е само началото. Очевидно ни предстои много работа. Ако имаме късмет, до няколко месеца ще започнем голямо приключение в модерната физика", заяви говорителят на ЦЕРН Гидо Тонели.

"Ние отваряме вратата към нова физика, към нов период на открития в историята на човечеството", заяви преди началото на опитите генералният директор на ЦЕРН Ролф-Дитер Хойер.

Главната цел на Големия адронен колайдер е да бъде установено как се е формирала Вселената, когато Големият взрив е разпилял материя с огромна скорост и енергия. От тази материя са се развили слънца, звезди, планети и накрая самият живот. Когато Големият адронен колайдер заработи с пълна мощност, ще могат да се възпроизведат условията, които са съществували само една милиардна от секундата след Големия взрив.

Така ще могат да се наблюдават невиждани досега елементарни частици, които са много тежки и нестабилни и се разпадат мигновено. Такава е Хигс бозомът - липсващата част от пъзела на фундаменталната структура на материята. Чрез нея учените ще успеят да обяснят защо материята има маса, нещо, което в момента е трудно постижимо.

Отговор очаква и въпросът какво е тъмната или невидима материя. Смята се, че тя съставлява 25 процента от вселената. Огромни детектори вече събират физическите данни. Информацията от тях ще запълва около 100 хиляди двуслойни дивидита годишно. За съхранение на данните в мрежа са свързани десетки хиляди компютри по цял свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?