Големият спад на жилищния пазар приключил

Сериозните темпове на растеж, които отбелязваше жилищният пазар у нас преди две години, няма да се повторят скоро, твърдят експертите от МКБ Юнионбанк в свой анализ за състоянието и тенденциите на пазара на недвижими имоти в България. В същото време се отчита засилване на интереса от потенциалните купувачи на първо жилище. Те обаче продължават да се притесняват от оформянето на второ дъно в цените на имотите и се въздържат от покупки. Такова второ дъно едва ли е възможно, особено при качествените имоти, смятат от банката.

"Очакванията ни са да бъдат отчетени повече сделки през последните седмици на 2010 г., както и от средата на 2011 г., когато повечето хора ще придобият увереност, че е настъпил подходящият момент за покупка на имот“, прогнозират от финансовата институция.

Според тях котировките на златото може да се приемат като косвен показател накъде ще вървят цените на недвижимите имоти в глобален аспект. От там допълват, че когато цената на ценния метал се стабилизира, или евентуално загуби част от нея, може да се очаква и по-сериозен тласък на пазара на недвижими имоти в света, като това обаче ще има по-ограничено въздействие у нас.

От кредитиращата институция изброяват шест фактора, които имат благоприятно отношение при вземане на решение за покупка на имот. На първо място са поставени относително ниските, разумни цени, като е почти невъзможно да се закупи имот на "балонизирана“ цена. На второ място е поставено постепенното изчерпване на качествените и най-търсени жилища. В същото време предлагането на неатрактивните и незавършени имоти ще продължи сериозно да надхвърля търсенето, а цените им ще останат ниски. Липсата на сериозно ново строителство е сложена на трето място, а след нея следва поскъпването на строителството и на разходите по сключване на сделка.

Сред благоприятните фактори присъства и натрупаният сериозен инвестиционен ресурс сред населението - депозитите на средната класа (над 30 хил. лв. и до 500 хил. лв.) доближават 10 млрд. лв. по данни към края на септември, пишат от банката. Като положителен елемент се възприемат и благоприятните сигнали от пазара на труда в експортно-ориентираните отрасли и тези с най-динамичен ръст. В тази група са фирми от секторите производство на храни, металургия, промишленост, машиностроене, фармацевтика, химически продукти и др.

Наред с тези шест фактора, от МКБ Юнионбанк изтъкват и други три неблагоприятни причини върху вземане на решението за покупка на имот. На първо място е спадът в дохода и несигурността за бъдещето като цяло. Следва недоверието в стабилността на цените на имотите. След като голяма част от населението изгуби през последните две години 30% от инвестицията си в имоти, сега потенциалните купувачи се страхуват от второ дъно. Неблагоприятна е и липсата на големи купувачи (в това число и чуждестранни), които могат да доведат до по-сериозно раздвижване на пазара.

Теглещият ипотечен кредит през 2010 г. е мъж, между 30 - 40 години, от София, според профила на банката. От институцията обобщават, че мъжете теглят като цяло повече ипотечни кредити, като около 2/3 са представители на силния пол. Градът по най-много изтеглени ипотечни кредити е София (близо 1/3 от кредитите се теглят в столицата). Тя е следвана от Варна. Пловдив е на трето място със 7.5%. Тези три града държат почти половината от ипотечния пазар в страната. По отношение на размера, 80% от кредитите са до 50 хил. евро. Едва 3 на сто са над 100 хил. евро, като тези кредити са по джоба на по-заможни клиенти. Според експертите от банката, има около 10% от клиенти с толкова големи кредит, които са под 30 години. Статистиката за възрастовата граница, предоставена от банката, сочи, че най-младият кредитополучател е на 20 години (мъж), а най-възрастният е жена на 64 години. По отношение на цените на жилищата, от кредитната институция пишат, че средната стойност на най-търсените апартаменти почти запазват стойността си от 2009 г. Експертите от банката дори смятат, че големият спад е завършил. Подобна констатция те подкрепят с данните от реално сключените сделки към края на октомври. Стойността на квадратен метър в страната в момента е средно 500 евро. Средната стойност на двустаен имот в същото време е около 30 хил. евро, пишат в анализа си от МКБ Юнионбанк. Цените в отделните градове варират в широки граници, като за по-неатрактивни и незавършени имоти те могат да паднат и под 500 евро за София, 320-360 евро за Варна, 250-30 евро за Бургас.

Споделяне

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?