Голям астероид ще мине "на косъм" от Земята

Голям астероид ще мине "на косъм" от Земята

Астероид с дължина 50 метра ще премине само на 30 км от земната атмосфера във вечерта на 15-ти срещу 16 февруари, съобщи директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен” Никола Петров. Космическият обект е открит в началото на 2012 година. Той попада в групата на рисковите астероиди, защото представляват заплаха за удар със земята.

Петров допълни, че в момента има над 1300 такива астероида от тази група.

50-метровия астероид носи името DA14 и ако се удари със Земята, може да нанесе огромни щети на голям град, но няма потенциал да причини глобална катастрофа. За сравнение Тунгуският метеорит, който е бил с големина около 100 метра, е унищожил гора с площ 2150 квадратни километра в руската тайга през 1908 година. Еквивалентът на експлозията на този метеорит е бил 1000 пъти атомната бомба, пусната над Хирошима.

Сегашният рисков астероид няма да може да се наблюдава с невъоръжено око на небето. В началото на нощта на 15-ти февруари обектът няма да се вижда от България. Това ще е възможно от 22.00 часа, когато той ще премине през съзвездията Хидра и Голяма мечка.

Споделяне

Още от Общество