Голям боен арсенал открит в дома на близък до СИК

Голямо количество оръжие и боеприпаси са били открити в новопостроена къща в столичния квартал “Княжево”, собственост на 41-годишен мъж, съобщи във вторник началникът на сектор “Престъпления против собствеността” към Генерална дирекция “Полиция” Пламен Василев.

За мъжа се знае, че в момента се занимава със строителен бизнес, а в близкото минало е бил свързан със знакови фигури от престъпния свят, “част от които са все още живи”, и до момента не е регистриран в полицията, обясни Пламен Василев. По непотвърдена официално информация въпросното лице е било в близки отношения с хора от бившата силова групировка СИК и по-специално с братята Красимир и Николай Маринови - Маргините.

По време на акцията на полицаите в къщата, собственикът ѝ не е бил там, а впоследствие е бил задържан в компютърен клуб. При арестуването той не е оказал съпротива.

Открити са пет пушки, две от които с оптически мерници, един автомат, един картечен пистолет, два пластични експлозива, 50 капсул-детонатори и над 10 000 патрона за всякакъв вид оръжие. Един от пластичните взривове може да  разруши осеметажен панелен блок, обясниха експерти.

Целият боен арсенал е бил укрит из цялата къща. До момента не е направена оценителна експертиза, която да определи стойността на намереното оръжие. Балистични експертизи трябва да установят дали с някое от оръжията е извършвано престъпление като до момента няма информация дали арсеналът е бил предназначен за продажба.

Районният прокурор на София Александър Наблантов заяви, че събраните доказателства са достатъчни за повдигане на обвинение и за искане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”. В момента мъжът е арестуван за 72 часа.

Споделяне

Още от България