Голям допинг скандал е на път да изхвърли Китай и Русия от световните щанги

Голям допинг скандал е на път да изхвърли Китай и Русия от световните щанги

Девет национални отбора по вдигане на тежести могат да получат забрана за участие на световното в САЩ в края на ноември заради употреба на допинг на техни състезатели, съобщи сайтът insidethegames.

Това са отборите на Русия, Китай, Казахстан, Турция, Беларус, Азербайджан, Армения, Украйна и Молдова, а България за първи път не е замесена.

През последните 20 години тимът на Китай беше неизменния победител на олимпийски игри и световни първенства с изключение на шампионата в Анталия през 2001 г., когато Русия спечели първото място.

При повторно тестване на допинг пробите от олимпийските игри в Пекин 2008 и Лондон 2012  те са се оказали положителни при 49 случая. От тях 30 са олимпийски медалисти. Най-известното име сред тях е на Илия Илин от Казахстан, смятан за един от най-силните щангисти в света през последните години с две олимпийски титли и четири световни.

Комисия от трима членове на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) ще се събере през почивните дни в Будапеща, за да прецизира броя на всички положителни проби, както и на кои състезатели принадлежат.

Те ще излязат с предложение за санкции до борда на федерацията, който ще заседава на 30 септември и 1 октомври в Букурещ.

Според правилата при три положителни допинг проби на състезатели от един отбор, целият състав автоматично се вади от първенството.

В деветте национални състава са засечени между 3 и 10 положителни проби на техни състезатели, като най-много по десет са в отборите на Русия и Казахстан. Ако правилата бъдат спазени това означава, че и деветте отбора не трябва да бъдат допуснати на световното първенство в Анахайм, Калифорния от 27 ноември до 5 декември 2017 г.

Най-тежко е положението на Казахстан. И двете проби на звездата на отбора Иля Илин, който спечели златното отличие на игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012 в категория до 94 кг са положителни. Петима от 10-те хванати с допинг казахстанци дават за втори път положителни резултати.

Русия също има 10 положителни проби, но за разлика от Казахстан вече беше тежко наказана, след като отборът ѝ не беше допуснат до олимпийските игри в Рио 2016.

"Не се занимавам със слухове", коментира новината Максим Агапитов, шеф на руската федерация по вдигане на тежести.Той посочва, че решение за отстраняване от световно първенство може да бъде взето само от изпълнителния съвет на международната федерация.

В останалите отбори Беларус е уличен със седем положителни допинг проби, Азербайджан - пет, Армения - четири и Турция, Украйна, Китай и Молдова по три.

Ако се стигне до отстраняването и на деветте отбора от световното първенство в Анахайм, това ще увеличи шансовете на тежкоатлетите от САЩ да се качат на почетната стълбичка. Американците не са печелили отличие от 1997 г. насам.

Допинг скандалът със сигурност ще се отрази на бъдещето на спорта вдигане на тежести в програмата на олимпийските игри. Отдавна се поставя въпросът за изваждането му от  олимпийското движение заради масовата употреба на допинг години наред, припомня insidethegames.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?