Голям горски пожар в Рила над с. Бели Искър

Сн. БНТ

Вертолет "Кугар" с екипаж от 24-а авиобаза Крумово се включи в дейностите по погасяване на горски пожар на територията на Национален парк "Рила", съобщиха от Министерството на отбраната във вторник.

Пожарът се развива в землището на село Бели Искър, Община Самоков, на голяма надморска височина, в труднодостъпна местност.

Вертолетът извършва погасяване на огъня от въздуха като зарежда системата "бамбибакет" от язовир "Искър" или друг подходящ водоизточник в близост.

На борда на машината освен военнослужещите е и координатор от структурите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Тръгнал е вчера от гръмотевица. Днес през деня се е разгоряло, вдигнали са хеликоптера, който го гаси. В момента вече са направили 10 курса, може би и полека-лека се ограничава. Но без хора е невъзможно, мястото е в такава местност, тя почти не може да се стигне", обясни пред БНТ Никола Ангелов от държавно горско стопанство - Самоков.

"Доколкото знам няма опасност за хората, далече е, да се надяваме, че ще бъде овладян бързо", казва кметът на село Бели Искър Благовест Бичаков.

Кметът допълни, че ще има нужда от доброволци, затова който иска, може да се свърже с него, или с национален парк "Рила", за да може да се направят контакти и да изпратят

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?