Голям интерес към строежа на българското трасе на "Южен поток"

Засега само "Щрабаг", "Главболгарстрой" и "Енергоремонт" обявиха, че играят чрез обединения за поръчката за 3.5 млрд. евро

Голям интерес към строежа на българското трасе на "Южен поток"

Седем консорциума са поискали да участват в проектирането и изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток", а един кандидат се е отказал поради липса на време, пише в понеделник вестник "Капитал Дейли", цитирайки източници, запознати с провежданата процедура. Според тях, обединенията са от руски, германски, австрийски и турски фирми.

 

Поименно обаче е цитирана само руската "Стройтрансгаз" на предприемача Антон Рей, която е един от основните партньори на "Газпром" и още в края на август стана ясно, че се кани да строи не само трасетата в България и Македония, но и въобще наземния участък от газопровода. "Стройтрансгаз" вече изгражда компресорната станция на територията на Русия, която ще захранва "Южен поток".

 

Пред Mediapool проява на интерес признаха от австрийската "Щрабаг", както и "Главболгарстрой" и "Енергоремонт холдинг" като част от обединения. Бъдещото участие на австрийците ще зависи от уточняването на техническите детайли на поръчка, което ще стане по-късно – във втория етап на пресяване на кандидатите.

 

Процедурата за изпълнител на строежа на българското трасе с прогнозна стойност 3.5 млрд. евро бе обявена на 31 октомври 2013 г. Същия ден в България бе направена символична първа "заварка" на съоръжението под погледите на премиера Пламен Орешарски и президента на руската "Газпром", уговорили преди това финални детайли за финансирането и реализирането на тръбата.

 

На потенциалните кандидати бе даден срок до 15 часа на 15 ноември да подадат своите писма за намерение да се включат в обявения конкурс с предмет: „Извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително- монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод "Южен поток" на територията на Република България. Процедурата ще се провежда в два етапа. Първият е подбор на кандидатите според това дали отговорят на предварително поставените условия. на втория етап одобрените компании ще получат конкурсна документация и ще могат да подават оферти. Срокове за двата етапа обаче не са посочени от възложителя на поръчката – "Южен поток България", в която равен дял държат "Газпром" и "Българския енергиен холдинг".

 

Така не е ясно кога ще бъде избран изпълнителят на поръчката, която включва строежа на терминала на черноморския плаж Паша дере край Варна, който ще свърже наземния участък с морския, трасето от 540 км до сръбската граница, близо 60 км газопреносно отклонение към компресорната станция "Провадия, както и три компресорни станции край Варна, Лозен и Расово по трасето на "Южен поток" у нас.

 

Всеки кандидат трябва да докаже, че общо през последните пет години той или неговите акционери имат 1.5 млрд. лв. оборот. Допуска се и отделни участници в обединението/консорциума да демонстрират и докажат оборот за отделни дейности от предмета на конкурса. Освен това се изисква потенциалните изпълнители да имат достъп до собствен капитал от 500 млн. лв. или до кредитна линия в същия размер.

 

Също така участниците в конкурса трябва да докажат опит в работното проектиране, доставката на оборудване и материали, изпълнение на строително-монтажните работи на поне 100 км газопроводи годишно, строителство на компресорни станции като част от газопроводи, обучение на персонал и работи по въвеждане в експлоатация на подобни на поръчката обекти.

 

"Южен поток България" обаче си запазва правото да отмени конкурса.

 

Кандидатите, които бъдат допуснати до втория етап, ще трябва да посочат и с кои подизпълнители ще работят. Дежурно спряганите като такива са "Главболгарстрой" (на Симеон Пешов), която спечели голяма поръчка за компресорни станции на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", както и "Енергоремонт холдинг" (свързано с Богомил Манчев), "Адванс инженеринг" (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), "Водстрой 98" (финансирано от Корпоративна търговска банка) и др.

 

По информация на Mediapool обаче тези компании, плюс "Газстроймонтаж", са се включили като партньори в различните обединения, кандидатстващи за поръчката, и вътре ще се разпределя изпълнението на дейностите. От "Главболгарстрой" потвърдиха, че са проявили интерес към поръчката.

 

От "Eнергоремонт холдинг” уточниха пред Mediapool, че не участват като подизпълнител в процедурата, а като част от обединение. Компанията се въздържа от коментари по процедурата, тъй като това е в правомощията на БЕХ и обявяването на кандидатите се извършва само с тяхното съгласие.

 

"На по-късен етап от процедурата сме готови да предоставим повече информация за участието си. То е продиктувано от наличието на добре подготвени специалисти в областта на заваряването, както и разполага с Център за обучение на кадри", посочиха от компанията.

 

От "Българския енергиен холдинг" засега запазват мълчание по хода на процедурата с обещание да проверят дали било възможно да се подаде информация за кандидатите и по-нататъшните срокове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?