Голям интерес за търсене на въглеводороди в Гърция

Голям интерес за търсене на въглеводороди в Гърция

Единайсет енергийни компании от Гърция, САЩ, Канада и Италия са заявили интерес за участие в международния конкурс за получаване на концесии във връзка с извършване на проучвания и експлоатация на въглеводороди в три района на Западна Гърция и по-специално до град Янина, в залива на град Патра и край нос Катаколо, п-в Пелопонес, съобщава гръцкият в. "Етнос".

Участието в конкурса се оценява като изключително успешно, въпреки неблагоприятната инвестиционна среда заради икономическата криза в страната. Гръцкият министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Евангелос Ливиератос заяви, че интересът е голям и че Гърция излиза отново на енергийната карта в момент, когато енергийният сектор дава надежди на изпадналата в криза национална икономика.

Международният конкурс бе обявен от гръцкото министерство на околната среда, енергетика и климатичните промени, а срокът за подаване на оферти изтече преди месец. Според местни издания предварителните резултати от сеизмичните изследвания, направени досега в трите района, показват, че петролните находища се оценяват на 250 млн. барела. Конкурсът се отнася и до осъществяването на сеизмични проучвания и южно от о-в Крит.

Неотдавнашни сеизмични проучвания в залива край град Патра, п-в Пелопонес, свидетелстват за наличието на интересни геоложки структури. Оценяваните находища са от порядъка на 200 млн. барела.

Най-обещаващата структура обаче все още не е проучена. Става дума за района северно от град Янина, Западна Гърция. Там находищата са на голяма дълбочина, до четири хиляди метра, и се смята, че разходите за пробните сондажи ще са големи. Първите оценки за наличието на находища варират от 50 до 80 милиона барела.

През 1982 г. в района западно от Катаколо бе открито находище от компанията ДЕПА, като предполагаемите количества петрол се оценяват на 3 милиона барела. "Черното злато" е на дълбочина 2400-2600 метра и отстои на около 3,5 километра от нос Катаколо, който се намира в южната част на п-в Пелопонес.

До края на 2012 г. гръцката държава възнамерява да предостави на концесия между 10 и 15 района в морето и по-специално в гръцката изключителна икономическа зона, където да се търси нефт и газ. Предполага се, че Гърция, която преживява дълбока криза, би могла да извлече от петролните залежи 14 милиарда евро приходи в следващите 15 години.

Споделяне

Още от Балкани