Голям международен екип е на мястото на самолетната катастрофа в Украйна

Голям международен екип е на мястото на самолетната катастрофа в Украйна

Няколко десетки международни експерти вече са на мястото на катастрофата на малайзийския самолет, който се разби на 17 юли в Източна Украйна с 298 души на борда, предаде Асошиейтед прес в петък.

Групата включва 70 холандски и австралийски експерти и наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), допълва Франс прес, цитирайки съобщение на ОССЕ в социалната мрежа "Туитър".

Очаква се всеки момент в зоната на катастрофата да бъде разположена холандска и австралийска полицейска мисия с численост до 950 души, съобщава също Франс прес.

Холандските и австралийските разследващи експерти пристигнаха на мястото на катастрофата с 15 автомобила и един автобус и устроиха базата си във ферма за пилета в село Храбове, посочва Асошиейтед прес. Задачата на експертите е да приберат останките на около 80 загинали, които все още са на мястото на катастрофата, и вещите на жертвите.

Черните кутии на самолета бяха предадени от сепаратистите и изпратени на изследване във Великобритания. Според Киев на мястото на сблъсъка на самолета със земята има следи от силна експлозия, каквато би могла да се получи, ако самолетът е бил свален. Това обаче още не е потвърдено от разследването, припомня агенцията.

Зоната на трагедията официално ще бъде обявена за местопрестъпление, обясни пред журналисти австралийски полицейски служител. Той допълни, че тя ще бъде разделена на зони, които ще бъдат щателно претърсени.

Дни наред сблъсъците между сепаратисти и украинската армия не позволяваха на чуждестранните експерти да свършат работата си на мястото на катастрофата и да приберат телата на жертвите, които се разлагат при над 30-градусовите летни температури.

При среща вчера в Минск между представители на Украйна, на сепаратистите и на Русия под егидата на ОССЕ страните са се ангажирали да осигурят безопасен достъп на международното разследване до мястото на катастрофата, което е в зона под контрола на украинските сепаратисти, предаде Франс прес. Бившият украински президент Леонид Кучма, който водеше делегацията на Киев, заяви, че сепаратистите са обещали да върнат личните вещи на загиналите, които са взети от мястото на трагедията.

Докато експертите устройваха базата си, в далечината се дочуваха артилерийски откоси, отбелязва Асошиейтед прес. Няколко часа по-рано поне 10 украински войници бяха убити при засада на проруски сепаратисти в град близо до Храбове. 13 военнослужещи бяха обявени за изчезнали. Според говорител на украинските служби за сигурност засадата е била устроена преди изтичането на 24-часовото примирие, обявено вчера по молба на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, отбелязва Асошиейтед прес.


Украинската армия е понесла тежки загуби при атака на проруските сеепаратисти през нощта в Източна Украйна , предаде същевременно Ройтерс. Украинската телевизия съобщи, че до 20 военнослужещи са загинали при атака на сепаратистите през нощта, но военни източници уточниха, че информацията се проверява и броят вероятно ще бъде по-малък, предаде Ройтерс.

Според украински военни източници група парашутисти попаднала под минометен и танков обстрел близо до град Шахтьорск, в зоната, където бе свален малайзийският самолет на 17 юли, предаде Ройтерс.

По предварителным данни, цитирани от Интерфакс, 14 украински военнослужещи са загинали при обстрела, попадайки в засада по време на предислокация в Шахтьорск, Донецка област, предаде Интерфакс, като цитира прессекретаря на щаба на силовата операция Алексей Дмитрашковски.

Данните за 21 убити са недостоверни, става дума засега за 14 убити по предварителни данни, заяви той. "Със сигурност са разпознати 10 души, а за четирима не се знае сепаратисти ли са, или наши", добави представителят на Киев, цитиран от руската агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят