Голям пожар бушува в търговски склад в ”Красна поляна”

Родилки и новородени от съседна болница са преместени в друго крило на сградата

Сн. БНТ.

Склад на голяма търговска фирма гори в столичния квартал ”Красна поляна”. Огънят е обхванал декар и половина.

67 пациенти, от които 29 новородени деца от намиращата се в близост болница ”Надежда”, са били преместени в друго крило на болницата, по-отдалечено от огнената стихия.

При пожара има един леко пострадал от охраната на съседната фирма, съобщи на брифинг на мястото на инцидента главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". Пострадалият е прегледан в ”Пиргов” и изписан.

За погасяването на пламъците на място работят 17 противопожарни автомобила и около 100 пожарникари.

От болница ”Надежда” обясниха, че в момента на възникване на пожара в болницата е имало 67 пациенти, от които 29 новородени. ”В рамките на 10-15 минути всички те под строга организация от екипа, който е присъствал в болницата, са били евакуирани в северното крило на сградата, тъй като южното е това, което е близо до пожара”, обясни д-р Анелия Рачева, административен директор на болница "Надежда".

"Към момента нямаме пациенти, които да са на активна реанимация или на системи т.е. при нужда всички те могат да бъдат евакуирани извън болницата, ако бъдем инструктирани така. Нямаме пациенти, които да са пострадали от страх, уплах или от някакво отравяне. Пациентите са спокойни. Разрешихме достъп на близките им, за да се чувстват още по-добре и те, и близките им", каза още д-р Рачева.

По данни на пожарната в района няма обгазяване, но жители на съседни квартали се оплакаха, че гъстият дим и миризма са стигнали до тях.

”От Столична община са пратени 5 водоноски. Създадена е организация за овладяването на пожара и неразпространяването му към съседни обекти - складове, производствени помещения, болница и бензиностанция”, съобщи началникът на Националния оперативен център на Главна дирекция "Пожарна безопасност комисар Тошко Бързилов.

Сигналът за пожара е подаден около 20 часа в петък.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че няма опасност за хората в района и очаква стихията да бъде овладяна.

Движението в района е леко затруднено.

Споделяне

Още по темата

Още от България