Голям пожар над ромски квартал в Стара Загора, пожари в хасковско и варненско

Снимка: БГНЕС

Голям пожар бушува в борова гора в района на парк "Аязмото” в Стара Загора, в местността "Зайчева поляна”, съобщиха от пресцентъра на МВР във вторник. Огънят е в района над ромския квартал "Лозенец” и "Три чучура-север”.

Обхваната е площ от около 100 дка сухи треви, храсти и борова гора. Ситуацията се усложнява от високите температури и силния вятър, който променя постоянно посоката си.

Над града се носи гъст дим. На мястото първоначално е изпратен един екип от пожарната, но после са мобилизирани всички противопожарни сили в града. В гасенето на огъня ще се присъединят и военни и доброволци, съобщи областният управител Живка Аладжова. От фирмата "Чистота" са започнали да возят цистерни с вода за гасенето и локализирането на пожара.

Миналата година на същото място отново имаше пожар, който се установи, че е бил предизвикан умишлено, защото е лумнал от няколко страни едновременно, припомни БНР.

Когато огънят бъде угасен, ще се търсят и причините за сегашния пожар, казаха от пожарната.

Върхов пожар пламна следобед във вторник в борова гора край харманлийското село Рогозиново. Пет противопожарни екипа се борят с огнената стихия. Към землището на село Рогозиново пътуват още 4 коли.

Местността е пресечена, а високите температури и вятърът създават пречки на огнеборците. Според началника на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково комисар Николай Вълчев, цитиран от БТА засега опасност за населението няма.

"Търсим пътища и подходи, за да овладеем пламъците. Не е ясно и каква площ е засегнал пожарът", коментира Вълчев. Той не се нае да прогнозира дали отново ще се търси помощ по въздух както при пожара между хасковските селата Спахиево и Сърница преди 10-тина дни. Тогава хеликоптер от авиобаза Крумово изля тонове вода по фронта на пожара. Бяха унищожени близо 1000 дка гора и лесонепригодни площи.

Пожар между варненските села Слънчево и Баново е обхванал площ от 160 декара смесена гора, съобщиха от областната дирекция на полицията в крайморския град.

Към борещите се с огъня четири екипа на областното управление за пожарна безопасност и защита на населението във Варна са се присъединили допълнителни два екипа за рязане на дървета и клони, два екипа за гасене от село Слънчево и 2 трактора за разораване на разделителни ивици. Има и допълнително пожарникари, мобилизирани за гасене на ръка.

Към момента няма опасност за населените места, които са в близост до пожара.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?