Голям пожар в стоковия базар "Илиянци"

Голям пожар в стоковия базар "Илиянци"

Голям пожар избухна в стоковия базар "Илиянци" в четвъртък сутринта и въпреки че пламъците бяха локализирани от огнеборците, потушаването му продължи часове. На мястото на инцидента към обед имаше 13 пожарни коли и 100 огнеборци, линейки и коли на полицията.  От дългото горене сградата се наклонила и има опасност да се събори.

Районът около базара е отцепен.

Пожарът е избухнал в т. нар. "червено хале" вдясно от входа на базара, в който се продават дрехи и обувки. Вероятната причина за пожара са запалили се в халето кашони. То е с площ от около 600 кв. м. Складът е собственост на арабски гражданин, а стоката, която се е продавала в него, е собственост на китайци. Те обаче не пожелаха да коментират случилото се.

До момента няма информация за пострадали от огнената стихия, но се предполага, че всички хора са успели да напуснат навреме горящата сграда.

Директорът на столичната пожарна комисар Иван Илиев съобщи, че е имало проблем с водопровода в район "Илиянци", което затруднило работата на пожарникарите и се наложило спирането на водата в квартала. Били са докарани и допълнителни водоноски в помощ на огнеборците.

Всички входове и изходи на базара са затворени и днес той няма да работи. Движението по част от булеварда, който минава край стадион "Локомотив", е спряно, за да се осигури трасе за пожарните.

Не се изключва версията за умишлен палеж, но повече яснота ще има, когато огънят бъде напълно потушен и следствена група огледа мястото на инцидента.

Напрежението около базара и складовете на "Илиянци" се засили след като миналата седмица офисите на над 30 фирми на столичната стокова бяха запечатани при специализирана акция на полицията и данъчни служители за пресичане на контрабандата с китайско карго. Акцията започна по сигнал за намиращо се в "Илиянци" голямо количество нелегална стока, внесена от Китай.

Споделяне

Още от България