Голям протест се вдига в Кърджали заради заплати

Голям протест се вдига в Кърджали заради заплати

Работещи в сферата на училищно и детско здравеопазване, образование и социални дейности в Кърджали излизат на протест. Действията им са заради обявения бюджет на общината за 2018 г.

Протестиращите ще се събират в ранния следобед на 29 януари пред Дома на културата в града и след това ще продължат до общината, където ще започне митинг. По време на шествието ще бъде приета декларация, която ще бъде връчена на ръководството на общината.

Областният координатор на КНСБ в града Иванка Караколева посочи, че за пореден път приоритет в бюджета е капиталовото строителство, а не работните заплати и допълнителни плащания. Според нея за образование са предвидени 150 000 лв. за дофинансиране или 12 500 лв. на месец, което е нищожна сума, имайки предвид броя на поднормативните и маломерни паралелки в общината. По този начин директорите на детски градини не могат да изпълнят функциите си, защото ще работят, без да знаят с какви пари разполагат, тъй като счетоводството им се води в общината. Освен това отново няма да има ДМС и допълнителни плащания за празниците за заетите в предучилищно и училищно образование.

Другият сериозен проблем е в училищното и детското здравеопазване. Въпреки че там има увеличение с 21%, реално повишаването на заплатите е с 11%, т.е отново няма да се стигне до реалния размер по отрасловия колективен трудов договор.

За социални дейности и домове при 7– 9% увеличение с единен разходен стандарт на част от хората се обещава повишение до 5%.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?