Голяма британска верига пъбове се отказва от шампанското заради Брекзит

Тим Мартин

Една от най-големите британски вериги пъбове - Уедърспун (Wetherspoon) - обяви в сряда, че от идния месец спира да предлага френско шампанско и германска пшенична бира и ще продава повече британски напитки заради Брекзита, предаде Асошиейтед прес.

Основателят на веригата Тим Мартин, който е страстен поддръжник на излизането на Великобритания от ЕС, обясни в комюнике, че от 9 юли в пъбовете му вече няма да е възможно да се поръчва чаша или бутилка от прочутото френско пенливо вино, нито бяла бира, произведена във Франция или Германия. Целта му е да направи бизнеса си по-конкурентоспособен, след като Брекзитът се превърне в реалност.

Като член на ЕС, Великобритания е освободена от мита за вноса на стоки от Общността. Това обаче ще се промени след излизането на страната от европейския Митнически съюз след отделянето ѝ от ЕС.

Уедърспун, която притежава 880 пъбове в страната, ще замени шампанското с британски пенливи вина и ще предлага бели бири, произведени в страната или в САЩ, уточнява АФП.
Групата обаче възнамерява да продължи да сервира шведски сайдер Копарберг (Kopparberg), след като производителят се ангажира да го произвежда в Обединеното кралство след Брекзита.

Веригата не казва нищо за италианското пенливо вино просеко, което е особено популярно сред британците.

"Това решение ще открие пред нас нови хоризонти, така че да подобрим предлагането за нашите два милиона клиенти, които идват всяка седмица в баровете ни", уверява Мартин.

В съобщението той критикува Митническия съюз на ЕС, определяйки го като "протекционистка система", тъй като предвижда високи мита за страни извън ЕС, което според него води до покачване на цените за британските потребители.

През 2016 година основателят на Уедърспун води шумна кампания в подкрепа на Брекзита, критикувайки особено силно ролята на медиите.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?