Голяма част от Гърция е в строг локдаун. Обмисля се тестване на всички граждани

Все повече деца се заразяват, новите варианти на вируса се срещат по-често

Сн. БГНЕС

Гръцките власти обявиха строг локдаун в столицата Атина и цялата област Атика, където живее половината от 11-милионното население на страната. Мерките може да бъдат затегнати и в Солун и Патра заради рязкото покачване на заразените с Covid-19 и хоспитализираните.

Мерките включват пълно затваряне на всички търговски обекти, затваряне на училищата за 17 дни, строг контрол върху движението на жителите в областта и забрана за напускане на района, съобщи БНР.

Мерките са в сила от 11-ти до 28-ми февруари за цялата област Атика.

Фирмите, където е възможно продължават да работят дистанционно, производствените компании прекратяват работа.

Държавата оказва финансова помощ на всички, които принудително са прекратили своята дейност, както и на безработните.

Може да бъдат мобилизирани частни клиники в Гърция, ако местата в държавните болници се запълнят.

След Атина под заплаха от пълен локдаун са Солун и Патра. Сравнително чести са случаите на носители на Covid-19 сред малките ученици, според проучване на епидемиолозите.

От съвета за контрол по разпространението на вируса настояват правителството да вземе решение и да въведе незабавно пълна карантина и в областите Солун и Патра.

Епидемиологичната обстановка се отежнява от увеличения брой на носители на вируса с новите щамове и в тези две гръцки области.

Министърът на здравеопазването изрази безпокойство, че все повече деца до 9-годишна възраст се заразяват.

Партиите от опозицията настояват незабавно да започне национална кампания за изследване на всички гръцки граждани, както и на чужденците, които живеят в страната.

Голяма част от родителите настояват да се затворят всички училища в страната.

На пресконференция в Атина гръцкият заместник-министър по гражданската защита Никос Хардалиас даде конкретна информация как ще бъдат прилагани новите ограничения срещу разпространението на коронавируса, които обяви снощи премиерът Кириакос Мицотакис по отношение на област Атика, в която е и столицата Атина.

Остава в сила изискването гражданите да изпращат есемес при излизане от дома си на номер 13033, в който със специален код да декларират целта на придвижването си, каза Хардалиас, цитиран от "Елефтерос типос".

Противно на очакванията няма да бъде забранено гражданите да извършват придвижване между различни общини с код 6 - а именно физически упражнения.

Остава в сила забраната за движение на гражданите извън домовете след 21 ч. в делничен ден и след 18 ч. в събота и неделя.

Маските ще бъдат задължителни както на закрито, така и на открито.

Всички степени на образованието преминават на дистанционно обучение. Обучението в прогимназиалния и гимназиалния курс ще бъде извършвано сутрин, а в началния курс - следобед. Висшето образование също преминава на дистанционна форма на обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус