Голяма част от изтребителите МиГ-29 в руските ВВС са негодни

Голяма част от изтребителите МиГ-29 в руските ВВС са негодни

Голяма част от изтребителите МиГ-29 на въоръжение в руските военно-въздушни сили (ВВС) са опасни за ползване и полетите им са спрени, съобщи Асошиейтед прес в петък.

Руските военно-въздушни сили започнаха проверка на изтребителите МиГ-29, след като на 5 декември такъв самолет се разби в Южен Сибир при тренировъчен полет, а пилотът му загина.

През октомври друг МиГ-29, който излетя от същата военновъздушна база в Домна, се разби, но пилотът катапултира и се спаси.

Последната катастрофа принуди командването на ВВС временно да свали на земята изтребителите, които са гръбнакът на руската военна авиация от 80-те години насам.

Говорителят на военно-въздушните сили полковник Владимир Дрик съобщи, че 90 самолета МиГ-29 са определени като ''несигурни'' за полети и ще трябва да минат през ремонт. Около 100 други Миг-29 са били преценени като безопасни, а има и още самолети, които трябва да бъдат прегледани.

Изтребители МиГ-29 има на въоръжение и в българските ВВС, като в момента руската корпорация РСК МиГ ремонтира част от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?