Голяма е вероятността България да ползва дерогации по новите изисквания за ТЕЦ-овете

Нено Димов, сн. БГНЕС

Има голяма вероятност България да получи дерогация (изключение) по отношение на новите, по-високи екоизисквания към въглищните енергийни централи и така тяхното прилагане да бъде отложено. Такава увереност изрази в неделя пред БНР  министърът на околната среда и водите Нено Димов

Той припомни, че според новата директива новоизградените централи трябва да достигнат 99% очистка на изпусканите от тях газове, а изискването при съществуващите централи е повишено с около 1 % - от 96 очистката е станала 97%.

"Има обаче един член, който е изключително важен за България, който казва, че централи, които работят на въглища и имат обективни причини, могат да ползват дерогации. Т. е дерогации, свързани с отклонение от нормите“, каза министърът.

Той описа трите критерия, които кумулативно трябва да бъдат изпълнени, за да бъде получена дерогация. Първият от тях е техническото състояние. На този критерий по думите на Димов българските ТЕЦ-ове в Марица Изток отговарят изцяло.

"Второ е географското положение, т. е. че  имаме български въглища, които се намират в района. Третото условие е това да не влошава екологичната обстановка в района, която за съжаление към днешната дата не се изпълнява. Ние имаме два от трите критерия и трябва просто да се справим с третия критерий. Знаете, че в района на Марица Изток има превишаване на серните окиси, но тук е още един плюс, който е за България – на практика директивата дава възможност за дерогации само когато говорим за серни окиси, точно случая, в който попадат нашите централи. Т. е. ние имаме много голяма степен на вероятност да се възползваме от тази дерогация, стига да се справим с третия критерий“, обясни Димов.

Той обясни, че директивата все още не е публикувана, но операторите на централите трябва да започнат своя анализ, тъй като възможността се дава централа по централа и срокът за доказване е 6 месеца от влизането на документа в сила.

Като цяло според министъра качеството на въздуха в България непрекъснато се подобрява и всяка следваща година показателите са по-добри. Без, разбира се, все още да са достигнати изискванията и на европейското, и на българското законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес