Голяма корупционна афера в хърватското здравеопазване

В операция "Хипократ" на хърватската прокуратура и службата за борба с организираната престъпност и корупцията (УСКОК) бяха задържани служители на фармацевтичната компания "Фармал" от северния хърватски град Лудбрег по подозрения, че са подкупвали лекари да предписват техните медикаменти, съобщи  хърватският информационен сайт Дневник, цитиран от БТА в понеделник.

Разследването на аферата, продължило повече от три месеца, обхваща над 500 лекари, заподозрени във вземане на подкуп. Полицията е задържала за разпит цялата администрация и 27 сътрудници на компания "Фармал", която е филиал на германската фирма "Дермафарм".

Министърът на здравеопазването Райко Остоич каза на пресконференция, че с операция "Хипократ" Хърватия е показала, че борбата против корупцията е неин национален интерес.

Остоич заяви, че няма да толерира никаква форма на корупция в здравеопазването, нито ще проявява разбиране към лекари, използващи работата си за лична печалба. "Такива лекари нанасят голяма вреда на мнозинството свои колеги, вършещи почтено работата си, и което е най-лошото, рушат доверието на пациентите в медицинския персонал", каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?