Голяма руска банка е затворена по подозрения в пране на пари

Руската централна банка обяви, че е затворила банката Мастър-Банк (Master-Bank), в чийто управителен съвет е и братовчед на президента Владимир Путин. Причината за тази мярка са подозрения, че банката пере пари, съобщи Франс прес.

 

Мастър-Банк е сред най-големите руски банки, които през последните години са изгубили лиценза си.

 

Според информация на руската информационна агенция Интерфакс Мастър-Банк, която има много широка мрежа от банкомати, е 70-ата руска банка според активи, но 39-ата по депозити на частни лица.

 

Игор Путин, братовчед на президента Владимир Путин, е член на управителния съвет на банката, а през 2010-2011 година е бил неин вицепрезидент.

 

Открита през 1992 година, самата Мастър-Банк посочва на сайта си в интернет, че капиталът ѝ е 3,4 милиарда рубли или близо 76 милиона евро.

 

Руската централна банка посочва в комюникето си, че е констатирала "многократни нарушения" на закона за пране на пари и финансиране на тероризма. Решението ѝ за затваряне на Мастър-Банк влиза в сила от сряда.

 

Банковата асоциация, която гарантира депозитите, обяви, че клиентите на затворената банка ще получат до 700 000 рубли (15 800 евро).

Споделяне
Още от Свят