Голяма руска банка е затворена по подозрения в пране на пари

Руската централна банка обяви, че е затворила банката Мастър-Банк (Master-Bank), в чийто управителен съвет е и братовчед на президента Владимир Путин. Причината за тази мярка са подозрения, че банката пере пари, съобщи Франс прес.

 

Мастър-Банк е сред най-големите руски банки, които през последните години са изгубили лиценза си.

 

Според информация на руската информационна агенция Интерфакс Мастър-Банк, която има много широка мрежа от банкомати, е 70-ата руска банка според активи, но 39-ата по депозити на частни лица.

 

Игор Путин, братовчед на президента Владимир Путин, е член на управителния съвет на банката, а през 2010-2011 година е бил неин вицепрезидент.

 

Открита през 1992 година, самата Мастър-Банк посочва на сайта си в интернет, че капиталът ѝ е 3,4 милиарда рубли или близо 76 милиона евро.

 

Руската централна банка посочва в комюникето си, че е констатирала "многократни нарушения" на закона за пране на пари и финансиране на тероризма. Решението ѝ за затваряне на Мастър-Банк влиза в сила от сряда.

 

Банковата асоциация, която гарантира депозитите, обяви, че клиентите на затворената банка ще получат до 700 000 рубли (15 800 евро).

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?