Голяма стачка във Великобритания срещу замразяването на заплатите

Десетки хиляди държавни служители във Великобритания започнаха 24-часова стачка в знак на протест срещу замразяването на заплатите и намаляването на покупателната им способност, съобщи Франс прес.

Очаква се да има проблеми в работата на музеи, съдилища и центрове по заетост. Синдикатите очакват в стачката да се включат 250 000 души. Цифрата е три пъти по-голяма от данните, оповестени от правителството, което определи протеста като "безотговорен".

В понеделник стотици хиляди служители от държавните здравни служби спряха работа по същите причини и това бе безпрецедентен протест от 1982 година.


За събота е насрочена демонстрация срещу политиката на строги ограничения на правителството на Дейвид Камерън. Тя ще мине под лозунга "Великобритания се нуждае от увеличение на заплатите".

Мерките за икономии "унищожиха жизненото равнище на държавните служители и техните семейства", заяви синдикалният лидер Марк Сервотка.

Тези социални движения стават в момент, когато националната статистическа служба обяви нов спад на безработицата на Острова, достигнала 6 на сто, което е най-ниското ѝ равнище от края на 2008 година.

Заплатите на британците обаче продължават да спадат в реално изражение, защото заплащането им, без бонусите, се е увеличило миналата година само с 0.9 на сто, а това по-малко от инфлацията

Споделяне

Още от Свят