Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Голяма Задушница преди Великия пост

2 коментара
Голяма Задушница преди Великия пост

Днес е голямата Задушница в памет на мъртвите преди Великия пост, който през тази година започва на 27 февруари.

За помена се приготвя "коливо" – варено, подсладено жито. Българската традиция включва хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. 

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.

На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. chochko
    #2

    Думата "славяни" е измислена едва през 1532г от хърватина Винко Прибоевич, раздута от абатът Мавро Орбини и пренесена у нас през 18-ти век от Паисий.

  2. анита хегерланд
    #1

    Древните славяни вярвали, че мъртвите се връщат в определени дни от годината на мястото, на което са погребани, и искат да ядат и пият. Затова след смъртта си са заравяни с личните си вещи, а роднините им правят поменици, с които ги гощават.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.