Голямата базилика в Пловдив влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО

Голямата базилика в Пловдив влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО

Голямата базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, съобщиха от Министерството на културата.

Храмът, смятан за един от най-големите на територията на Римската империя в периода IV-VI век, впечатлява с близо 2000 кв. м добре запазени мозайки в два пласта с фигури на 100 птици и друга раннохристиянска символика. Базиликата е реставрирана с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България".

"Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство", коментира министърът на културата Боил Банов.

Министерството на културата подкрепи инициативата на община Пловдив и фондация "Америка за България" за включването на Базиликата в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

"Благодарим за съдействието и подкрепата в изпълнението на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство", пише в писмо до министър Банов директорът на Центъра за световното наследство, Мехтилд Рослер.

"За фондация "Америка за България" е привилегия да подкрепи връщането към живот на Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, защото вярваме, че са важна част не само от българското, но и от световното културно наследство", казва президентът на фондацията Нанси Шилър.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заявява, че новината е важна не само за Пловдив, но и за България.

"Включването на Базиликата става факт по време на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз и Европейската година на културното наследство и така доказва, че обединяващи за Европа са културата, образованието и общите ни ценности", казва Ангел Чолаков,  посланик на България във Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?